Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, vineri, noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Așadar, în zona roșie au intrat Franța, Portugalia, Mauritius și Insulele Mariane de Nord.

În zona galbenă au intrat, din zona roșie: Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Mongolia și Belize. Din zona verde au intrat în zona galbenă Spania, Suedia, Vietnam și Brunei Darussalam;

1.Care sunt țările din zona verde

În zona verde au intrat Guam, Guyana, Suriname, Insulele Virgine ale Statelor Unite și Insulele Turks și Caicos.

Reamintim faptul că persoanele care vin din zona galbenă nu mai trebuie să stea în carantină dacă sunt vaccinate, dacă au trecut prin boală sau dacă prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore. Pe de altă parte, dacă o persoană vine din zona roșie, nu contează dacă este vaccinată sau trecută prin boală, fiindcă intră oricum în carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

2.Cine este exceptat de la măsura carantinării

Totodată, a crescut vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Este important de precizat că din cauza variantei Omicron, care a ajuns și în România, autoritățile române vor să ia alte decizii mai dure. Mai clar, indiferent dacă ești vaccinat sau nu, ți s-ar putea cere un test PCR negativ pentru a putea intra în România.