Începând de ieri, Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat un număr special, 119. Acesta este dedicat apelurilor care semnalizeaza violența împotriva celor mici. 119 sau „telefonul copiilor” este un serviciu pus la dispoziția întregii populații și care funcționează non-stop.
119 este un serviciu gratuit conceput ca o linie verde. La acest număr de telefon poate suna oricine, fie că este vorba de un copil abuzat, sau de o persoană care cunoaște astfel de cazuri. Apelurile vor fi preluate de consilieri de asistență socială care au fost instruiți de cei de la STS. În cazul în care, la 119, sunt semnalate cazuri care necesită intervenția altor organe abilitate, asistenți sociale cer intervenția poliției sau a pompierilor.
Potrivit celor de la Digi24, 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de urgență nr. 105 din 2021 privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”.
119, salvarea copiilor abuzați
STS a lucrat cot la cot cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, dar și cu operatorii de telefonie publică. Toate eforturile au fost depuse pentru ca totul să decurgă în parametri normali. Anunțul a fost făcut chiar de către Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
„Vă prezint, în premieră naţională, telefonul copilului – 119. Se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24. Este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde. Cine poate să sune la 119? Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie; un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat.
Acesta mi se pare un lucru bun. Pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă. Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoana, inclusiv un cadru didactic.”, a explicat Firea la ședința de Guvern.