Începând de marți, conducătorii de autovehicule care produc accidente mortale în Marea Britanie riscă să fie pedepsiți cu închisoarea pe viață. Modificarea legii care îi vizează pe șoferi face parte dintr-o amplă reformă a justiției. La aceasta se lucrează de mai mulți ani. Conform actualei legislații, conducătorii auto care provocau astfel de accidente, aveau posibilitatea de a ieși de la închisoare mai devreme de 14 ani.
Pedepse maxime pentru încălcarea legii
Potrivit BBC, o amplă reformă a intrat în vigoare duminică. Printre schimbările majore se numără și cea privind pedeapsa maximă pe care o poate primi un șofer care ucide în trafic. Cu alte cuvinte, judecătorii vor putea pronunța condamnări pe viață pentru astfel de accidente rutiere. Mai mult de atât, magistrații vor aplica astfel de sentințe inclusiv conducătorilor care ucid în timp ce se află sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Steve Gooding, directorul Fundației RAC, speră ca pedepsele mai aspre să reducă numărul accidentelor rutiere fatale din Marea Britanie. Totodată, el susține că cei care nu țin cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai dure sancțiuni.
„Cei care se comportă fără a ține cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai aspre pedepse. Mai atunci când acțiunile lor le fură viețile altora. Omuciderea involuntară implică deja o pedeapsă maximă de până la închisoare pe viață. Așa că este greu de susținut că uciderea cuiva cu o mașină nu justifică o posibilă sancțiune de severitate similară”, a declarat Steve Gooding.
Legea este pe cale de a intra în vigoare
Dominic Raab, Ministrul Justiției din Regatul Unit, și-a exprimat opinia cu privire la noile hotărâri. Acesta a ținut să precizeze că au fost pierdute prea multe vieți omenești din cauza unui comportament imprudent la volan. Tocmai de aceea, consideră că s-a luat decizia optimă pentru ca șoferii neglijenți care produc astfel de tragedii să rămână în spatele gratiilor pentru tot restul vieții.
Odată cu această măsură, s-au adus modificări și în privința infracțiunilor de vătămare gravă prin conducerea neglijentă. Astfel, cei care provoacă răni pe termen lung sau permanente riscă să primească pedepse mai dure.
Noile schimbări intră în vigoare de marți și se aplică infracțiunilor din Anglia, Scoția și Țara Galilor. Irlanda de Nord are legi separate privind siguranța rutieră.