Reclamă

Relația noastră cu brânza este una ciudată.

De multe ori se clasează printre mâncărurile preferate ale oamenilor. Există festivaluri întregi dedicate brânzei, unde se mănâncă sau chiar se rulează pe dealuri. Gustarea brânzei și combinarea cu vinuri, chutneys și biscuiți a fost transformată într-o formă de artă.

Știm, de asemenea, că este plin de grăsimi saturate și că mâncatul în exces poate fi rău pentru noi. Dar, conform unor afirmații, brânza are o latură întunecată și mai surprinzătoare. Ne poate afecta creierul în timp ce dormim.

Dacă mănânci brânză noaptea târziu, se spune, că vei avea vise ciudate. Încă din 1964, un cercetător a observat că un pacient a încetat să mai aibă coșmaruri când a renunțat la obiceiul de a mânca una sau două uncii de brânză cheddar în fiecare seară.

1.Visele diferă în funcție de ce brânză consumăm

S-a descoperit alimentul care îți influențează cel mai mult visele. Specialiștii spun că acum le poți altera și controla
Pixabay

Mai recent, defunctul British Cheese Board, a concluzionat că consumul de brânză albastră provoacă vise lucide. În timp ce cheddar te poate face să visezi celebrități.

2.Triptofan și serotonina

Deci, cum poate brânza să influențeze visele din capul tău? Brânza conține în mod natural niveluri ridicate de un aminoacid numit triptofan. Din triptofan-ul creierul nostru care produce substanța chimică serotonina. Aceasta este vitală pentru bunăstarea și stabilitatea noastră mentală.

Triptofanul poate fi cumpărat din magazinele naturale pentru tratarea simptomelor de depresie, tulburări afective sezoniere și tensiune premenstruală. Precum și pentru relaxare, odihnă și somn bun. Deși este adevărat că unele brânzeturi conțin nutrienți care ar putea ajuta somnul, nu este singurul lucru. Deoarece există și multe alte alimente care conțin triptofan de la pui și curcan la anumiți pești și majoritatea altor produse lactate.

3.Culturi bacteriene

Principalul motiv pentru care brânza pare să ne afecteze visele se datorează frumoaselor culturi bacteriene din brânză. Din experiența empirică a fiecărui iubitor de brânzeturi și vise, cu cât brânza este mai coaptă, mai matură sau mai mucegăită, cu atât mai visul este mai memorabil, viu sau bizar.

Majoritatea oamenilor ar cita brânza albastră precum Roquefort, Blue Monday sau Gorgonzola sau brânzeturile maturate cu mucegai sau cu coajă spălată. Cum ar fi Epoisses sau Bishop, ca având cel mai mare impact. Spre deosebire de cheddarurile blânde sau brânzeturile tari tinere, cum ar fi Edam.

Aceste brânzeturi mai albastre și mai puturoase pot conține cantități relativ mari de anumiți compuși biologic activi. Care apar ca produse secundare ale metabolismului bacterian sau fungic.

Acești compuși includ unele amine care pot avea proprietăți psihoactive. Inclusiv triptamina (înrudită chimic cu triptofanul) și tiramina. Care au fost izolate dintr-un număr de brânzeturi și se găsesc în cantități mari în brânzeturile foarte maturate.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro