Momentan la noi în țară nu s-a luat o decizie clară cu privire la obligativitatea certificatului verde la locurile de muncă, însă țările vecine încep să „le forțeze” mâna oamenilor să se vaccineze.

Este și cazul Ungariei, al cărei Guvern a decis să le ceară angajaților din instituțiile de stat să se imunizeze împotriva coronavirusului, după ce cazurile de infectare cu coronavirus au explodat.

Angajații din Ungaria, obligați să se vaccineze

Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. Acesta a precizat că și companiilor private li se va da ocazia să impună obligativitatea certificatului verde pentru angajații lor, dacă ele vor considera necesar acest lucru. De asemenea, o altă măsură importantă este că purtarea măștii sanitare va fi din nou obligatorie în toate mijloacele de transport public începând cu data de 1 noiembrie.

Ungaria înregistrează o creştere constantă a numărului de infectări de câteva săptămâni. Joi, autorităţile au raportat 4.039 de noi contaminări, un număr de două ori mai mare comparativ cu săptămâna trecută.

Până acum, mai mult de 5,72 de milioane dintre cetăţenii Ungariei au fost vaccinaţi complet împotriva noului tip de coronavirus şi peste 1,16 milioane au primit a treia doză booster.

Oficial: Vom putea depăși al patrulea val doar dacă oamenii se vor vaccina

Gergely Gulyas a tras un semnal de alarmă și i-a însemnat pe unguri să se vaccineze, explicând totodată că rata de vaccinare din Ungaria este relativ mare comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est – care au cele mai mici rate de vaccinare din UE -, dar încă sub nivelul ratei medii de vaccinare la nivelul întregii UE.

„Vom putea depăşi al patrulea val al pandemiei… doar dacă oamenii se vor vaccina. Avem destule vaccinuri”, a adăugat el.

Și în România se are în vedere introducerea certificatului verde la locurile de muncă, atât la stat, cât și la privat. Momentan, proiectul de lege care prevede acest lucru nu a trecut de Senat. Urmează ca votul să fie dat în Camera Deputaților, care este for decizional, apoi se va decide ce se va întâmpla mai departe.