Mare atenție, români! Judecătorii CCR au dat undă verde la amenzi! 

Magistrații Curții Constituționale a României(CCR) au modificat legea privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Inițial, legea prevedea sancționarea persoanelor care locuiesc în mediul urban și organizează evenimente private unde muzica este atât de puternică încât perturbă liniștea celor care locuiesc în apropiere. 

În vara anului în curs, judecătorii CCR au stabilit că sintagma „în mediul urban” nu este constituțională. Ei au explicat această decizie precizând că această lege are scopul de a le proteja viața privată persoanelor care locuiesc în zonele în care se organizează evenimente. Sintagma „în mediul urban”, în schimb, îi protejează doar pe cei care locuiesc în mediul urban. 

Petrecerile private, sancționate dur

Mai exact, între locuitorii de la oraș și locuitorii de la sate se creează din start o inegalitate, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv, mai spun magistrații. În fond, tulburarea liniștii este aceeași pentru toți locuitorii, indiferent că este vorba despre cei care locuiesc în mediul rural sau cei care locuiesc în mediul urban. 

Așadar, potrivit Constituției României, dispozițiile din legi și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale de către judecători vor fi eliminate în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Reamintim că respectiva decizie a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 30 noiembrie. Acest lucru înseamnă că începând din 13 ianuarie, nu vor fi amendați doar locuitorii de la oraș care organizează petreceri private care perturbă liniștea altor locuitori. 

S-a dat undă verde la sancțiuni! Gestul pentru care vei fi primi amenzi de până la 6.000 de lei. Mare atenție!
Sursa: Social media

Amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei

Este important de precizat că amenzile pentru petrecerile zgomotoase vor putea fi aplicate, începând cu 13 ianuarie, atât la oraș, cât și la țară. Conform legii 61/1991, cei care nu vor respecta prevederile legale vor fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Bineînțeles, mai există și alte metode de sancționare a celor care încalcă legea.  

Așadar, persoanele care organizează petreceri private și îi deranjează pe locuitorii din zonă cu gălăgia, pot presta 100-150 de ore în folosul comunității, conform Avocatnet.ro. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.