Reclamă

Parlamentul European a votat, miercuri, o nouă legislație privind salariul minim în statele membre. Mai exact, țările care au fixat un salariul minim pe economie, adică 21 din cele 27 de state, trebuie să se asigure că valoarea acestui salariu poate asigura un trai decent.  

Țara noastră se situează pe ultimele locuri în UE, în ceea ce privește valoarea salariului minim. Aici, salariul minim este de doar 515 euro pe lună. Un salariu mai mic decât al nostru, nu cu mult, îl are și Lituania. Aici, salariul minim este de 500 de euro. De asemenea, bulgarii au cei mai mic salariu pe economie. Ei primesc doar 332 de euro.  

La polul opus, cele mai mari salarii se dau în Luxemburg. Salariul minim pe economie în această țară este de 2.300 de euro.  

Ce se va întâmpla de acum înainte  

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a spus că este nevoie de un astfel de salariu. El spune că la noi în țară sunt peste două milioane de oameni care se descurcă extrem de greu cu salariul minim. Atunci când trecem printr-o criză, exact ceea ce se întâmplă acum, oamenii nu își mai pot acoperi cheltuielile și necesitățile.    

Dragoș Pîslaru spune că dacă va fi inflație, adică va fi afectată puterea de cumpărare, datorită acestei directive europene, salariul minim va crește cu rata inflației. De asemenea, dacă va exista creștere economică, și salariul minim va crește.    

S-a dat undă verde! Cresc salariile în România. Când vom primi mai mulți bani
Sursa: Social Media

Când va crește salariul minim

Din păcate, țara noastră este una dintre statele cu cele mai mici salarii medii. Cu ajutorul acestei directive, salariul minim național ar putea crește cu 500 de lei. Totul s-ar putea întâmpla în aproximativ doi ani de zile.     

„Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a mai declarat acesta.    


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro