Reclamă

Lovitură grea pentru angajații domeniului HoReCA. De anul viitor, bacșișul pe care-l primesc de la clienți ar putea fi impozitat. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care reglementează bacşişul.

Atunci când vine vorba de ieșitul în oraș, pe lângă banii pe care îi au de achitat pentru nota de plată, românii sunt foarte generoși și cu angajații ce le-au făcut experiența mai plăcută.

Aceste venituri nu au fost niciodată impozitate, însă acest lucru s-ar putea schimba curând.

Proiectul de lege iniţiat de fostul senator Eugen Teodorovici a fost decizional aprobat, marți, de Camera Deputaţilor.

S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Bacșișul ar urma să fie evidențiat separat pe nota de plată

Dacă până acum bacșișul era plătit numerar de clienți și nu exista o limită pentru el, acest lucru se va schimba.

Operatorii economici vor avea obligația să aibă o rubrică separată pentru această sumă pe nota de plată,care va fi limitată între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Iar pe lângă aceste schimbări, românii vor putea achita pentru prima oară această sumă și cu cardul.

Bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacșișul va fi impozitat cu 10%

În plus, angajații nu vor mai putea să-și păstreze bacșișul doar pentru ei ci acesta ar urma să fie împărțit în mod egal în cadrul colectivului.

Sumele reprezentând bacşiş se vor înregistra în contabilitatea operatorilor economici și vor fi impozitate, conform Codului Fiscal, cu 10%.

Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi sunt calificate ca venituri din alte surse şi se supun regimului fiscal prevăzut de Titlul IV – Cap. X din Legea nr. 227/2015.

Amenzi costisitoare pentru cei care nu vor respecta legea

Iar proiectul de lege prevede și sancțiuni pentru care nu vor respecta prevederile.

Mai exact, prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro