Unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania, Muzeul Satului din Bran are riscul de a fi închis. Totul se întâmplă din cauza faptului că terenul pe care se află a fost retrocedat. Pentru a salva frumoasa căsuţă istorică, angajaţii muzeului protestează şi cer sprijinul autorităţilor.

Reclamă

Muzeul etnografic a fost înființat în 1960 și după revoluție a funcționat ca una dintre cele trei secții ale Muzeului Național Bran.

Acesta este alcătuit din case ale satului românesc – 18 monumente și din mii de piese de patrimoniu.

Reclamă

Din nefericire, Muzeul mai funcţionează doar până la finalul acestei săptămâni, deoarece atât au permis proprietarii terenului, iar Ministerul Culturii nu a reuşit să găsească o soluţie viabilă la această problemă.

„în urma unei sentinţe judecătoreşti privind terenul pe care acesta se află, în data de 14 ianuarie 2020, la muzeu s-a prezentat un executor judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către doamna Elena Maria Polizu Micşuneşti, care a primit 1/3 din suprafaţa acestui teren, dar sentinţa şi măsura de execuţie cuprind întreaga suprafaţă.

Cu această ocazie s-au purtat numeroase discuţii, astfel încât conducerea instituţiei şi lămuririle legale prezentate de către domnul executor judecătoresc, ducând la următoarea decizie: prelungirea activităţii muzeului cu încă 30 de zile, perioadă în care muzeul va fi deschis publicului vizitator, însă fără a putea fi desfăşurate şi alte activităţi în incinta acestuia!”, se arată pe pagina Muzeului Bran.

Astăzi, de la ora 11.00, oamenii vor protesta în faţa muzeului pentru a cere ajutor în această situaţie.