Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, în această seară, modul în care se va face testarea în București. De altfel, Tătaru a prezentat şi ce categorie de români vor fi testaţi primii.

Cum explică Nelu Tătaru acţiunile următoare

„Este un proiect prin care se urmărește testarea în marile aglomerări urbane. S-au mai primit aparate Real Time PCR și se vor aceste testări, etapizat.

Capacitatea se mărește săptămânal. Va începe de săptămâna viitoare, cu personalul medical. Se trece apoi la testarea populației, în fiecare cartier în parte. Vom testa prima dată persoanele vârstnice și cu morbidități”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Tătaru a făcut aceste declaraţii imediat după ce ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a explicat că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti.

Ce declară ministrul Costache

„Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă, cel tarziu, până la sfârşitul acestei săptămâni. Contractul este mult mai mare şi pe lângă iniţiativa Unifarm în Coreea de Sud sunt şi alte piste. Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maxim 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat, şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud, şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door”, a afirmat Victor Costache.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, la Antena 3, că în câteva zile 12 maşini ecologice puse la dispoziţie de Primărie vor merge la bucureştenii de peste 65 de ani şi la cei cu boli cronice pentru a-i testa.

Potrivit datelor anunţate miercuri, la ora 13.00, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 906, fiind diagnosticate alte 144 de persoane în ultimele 24 de ore. La ATI, erau internaţi 18 pacienţi, din care 8 în stare gravă.