Fostul premier, Petre Roman, a vorbit despre Revoluția din 1989 și despre sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu. În opinia acestuia, dacă Ceaușescu ar fi luat alte decizii în acea perioadă, ar fi scăpat cu viață.

Petre Roman spune că la Revoluție au fost mulți teroriști. De asemenea, el consideră că fostul președinte dictator, Nicolae Ceaușescu, ar fi scăpat cu viață dacă lua anumite alegeri. Mai exact, la procesul din 25 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu a renunțat la dreptul de a face apel la decizia de a fi executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu. Această alegere a fostului șef de stat le-a adus amândurora sfârșitul.

Nicolae Ceaușescu ar fi putut scăpa cu viață

De asemenea, el a ținut să menționeze că execuția lui Nicolae Ceaușescu nu a depins în niciun caz de el.

Întrebat ce ar fi spus la acel moment referitor la condamnarea soților Ceaușescu, dacă ar fi avut un cuvânt de spus, Petre Roman a fost clar. Fostul premier a explicat că la acea vreme, în contextul tuturor realităților, părea că nu există o altă soluție.

„Sigur că lucrurile puteau fi date peste cap dacă, în momentul când – conform legii – Ceaușescu a fost întrebat dacă face apel, a spus că nu face apel. Dacă spunea că face apel, cred că scăpa cu viață”, a adăugat Petre Roman, conform Gândul.ro.

S-a aflat de-abia acum! Nicolae Ceaușescu putea scăpa cu viață la Revoluția din 1989. Decizia luată de fostul președinte care i-a adus moartea
Arhivă

Petre Roman: La Revoluția din 1989 au fost mulți teroriști

Fostul premier mai este convins că la Revoluția din 1989 au fost foarte mulți teroriști. Astfel, el a precizat că misiunea Institutului Revoluției Române, pe care îl conduce chiar el, este să spună cine au fost teroriștii din 1989. De asemenea, trebuie aflat de ce au murit oameni înainte și după data de 22 decembrie 1989.

Întrebat dacă ar schimba ceva din ceea ce a făcut în decembrie 1989, Roman a spus că nu. El a precizat că a fost printre cei care au format Baricada la Intercontinental.

„Am scăpat cu viață la Baricadă. Eram 81 când a început măcelul, 39 au fost uciși, din care 17 erau sub 18 ani. Ce să schimb, Doamne păzește, să mor?”, a mai spus Petre Roman.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.