Premierul Nicolae Ciucă își va da demisia luni din fruntea Guvernului.

Potrivit unor surse politice, acesta nu va rămâne prim-ministru interimar, ci va numi un ministru care să îi ia locul. Reamintim că această demisie este așteptată de mult timp, ținând cont de rotația guvernamentală care va avea loc.

La Palatul Victoria s-au făcut pregătiri pentru acest eveniment, iar luni Ciucă va depune oficial mandatul său, scrie Antena 3.

Conform surselor, un vicepremier din actualul cabinet va prelua temporar funcția, deoarece joi se așteaptă prima ședință de Guvern condusă de noul premier, Marcel Ciolacu.

După ce demisia lui Ciucă va ajunge la Palatul Cotroceni, va fi declanșată procedura de învestire a noului Guvern.

Odată cu plecarea lui Ciucă de la Palatul Victoria, și consilierii săi vor părăsi funcțiile. Acesta este scenariul discutat în cadrul palatului.

S-a aflat! Când își va da demisia Nicolae Ciucă. Politicianul a luat o decizie complet neașteptată

Ce funcție va ocupa Nicolae Ciucă după plecarea din Guvern

Cu toate acestea, Ciucă va rămâne președintele PNL și va prelua și poziția de președinte al Senatului.

Parlamentul va suferi, de asemenea, schimbări importante. Marcel Ciolacu va părăsi funcția de președinte al Camerei Deputaților, urmând să fie numit un nou președinte. Situația va fi similară și în Senat, unde Alina Gorghiu va pleca și Ciucă va prelua mandatul de președinte, conform surselor.

Guvernul nu a reușit să rezolve conflictul cu profesorii, în ciuda declarațiilor lui Ciucă care spunea că nu-și va da demisia până când protestele nu se vor încheia.

Rotația guvernamentală va avea loc în plin scandal cu profesorii

Profesorii sunt nemulțumiți de memorandum, deoarece Executivul nu a respectat promisiunile de majorare salarială. Cu toate că profesorii refuză să se întoarcă la ore, Guvernul nu cedează și nu va acorda alte majorări.

Există și discuții în curs cu sindicatele din domeniul sănătății, care au organizat proteste. Guvernul a acordat majorări salariale pentru a aduce toți angajații din sănătate la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022.

Cu toate acestea, există solicitări nerezolvate din partea sindicatelor, iar sursele indică faptul că va exista o etapizare a deblocării angajărilor în sistemul sanitar.

Sindicatele din sănătate cer ca sporurile să fie legate de salariul curent, nu de cel din 2018, și solicită același lucru pentru indemnizația de hrană. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că Guvernul caută o soluție de tranziție până la implementarea legii salarizării bugetare, pentru a actualiza sporurile angajaților din sănătate.