Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a recunoscut că veto-ul Austriei nu vizează direct România și Bulgaria, ci este legat de o problemă mai amplă cu spațiul Schengen. Potrivit acestuia, blocarea aderării celor două țări este doar o modalitate de a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiului Schengen.

Tonul discuțiilor dintre Viena și Sofia s-a înăsprit în ultima perioadă în ceea ce privește relațiile diplomatice legate de veto-ul austriac față de aderarea Bulgariei și României. Ministrul Schallenberg a subliniat că Austria se confruntă în mod sistematic cu un număr mare de cereri de azil, ceea ce necesită o reducere a migrației ilegale și o intensificare a protejării frontierelor exterioare.

Promisiuni de sprijin din partea Bulgariei

Maria Gabriel, omologul bulgar al lui Schallenberg, rămâne optimistă și promite că, odată ce Bulgaria va fi în spațiul Schengen, își va apăra mai eficient frontierele. Austria poate conta pe sprijinul Sofiei în eforturile sale de a face față noilor provocări din zona fără controale la frontiere.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a criticat decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen, considerând-o greșită. El speră că în viitor această decizie va fi revizuită. Van der Bellen a subliniat că nu a văzut niciun motiv pentru blocarea celor două țări, menționând că sistemul Schengen oricum nu funcționează corespunzător.

S-a aflat! Adevăratul motiv pentru care România nu a fost primită în Schengen. Un oficial austriac a rupt tăcerea

Perspectiva României și Bulgariei

Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene în încercarea sa de a adera la spațiul Schengen, însă a fost blocat de Austria și Olanda. Cu toate acestea, România și Bulgaria rămân determinate să își apere dreptul de a adera la Schengen și să continue eforturile de îndeplinire a criteriilor impuse.

Cu toate tensiunile și neînțelegerile actuale, există speranțe că Austria și celelalte state membre vor găsi o soluție comună și vor depăși obstacolele care împiedică aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Este important ca dialogul și cooperarea să prevaleze pentru a asigura un viitor mai stabil și sigur în Europa.