Mandatul Austriei de vaccinare pentru adulți a trecut cu ușurință, doar politicienii de extremă dreaptă au protestat.

Parlamentul Austriei a adoptat joi un mandat de vaccinare care va cere tuturor adulților din țară să se vaccineze împotriva COVID-19 începând din februarie. Mișcarea face ca Austria să devină prima țară din UE care a adoptat un mandat de vaccinare. În ciuda faptului că zeci de mii de cetățeni furioși continuă să protesteze împotriva acestor măsuri în Austria și în toată Europa.

Ce se întâmplă cu cei care nu vor

Pixabay.com

Legea s-a bucurat de un sprijin larg în parlament, doar legislatorii de extremă dreaptă votând împotriva ei într-un număr de 137-33. După o „fază introductivă” care se încheie la mijlocul lunii martie, cei care refuză să primească vaccinul se vor confrunta cu amenzi de până la 3.600 de euro (4.084 de dolari). Mandatul se aplică doar adulților. Dar face derogări pentru femeile însărcinate și pentru cele cu afecțiuni medicale.

Herbert Kickl, liderul Partidului Austriei pentru Libertăți (FPÖ) de extremă-dreapta a criticat joi legea în timpul dezbaterii parlamentare. Susținând că „pregătește calea către totalitarism în Austria.” Kickl a promis că va continua să refuze personal vaccinarea.

Totuși, cancelarul de centru-dreapta Karl Nehammer a declarat reporterilor. : „Vaccinarea este o oportunitate pentru societatea noastră de a obține o libertate durabilă. Deoarece virusul nu ne poate limita mai mult”.

Miercuri, guvernul austriac a anunțat că va înființa „zone de securitate”. În jurul unităților de sănătate și a centrelor de vaccinare. Și că poliția va respinge pe oricine „crează probleme”, inclusiv manifestanții.

Austria, care are o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 14.000 de decese legate de COVID. Și 1,5 milioane de infecții de când a început pandemia de coronavirus. Aproximativ 70% din populație este complet vaccinată.

Austria se alătură acum Ecuadorului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Indoneziei și Microneziei. Printre singurele țări din lume care au trecut mandatele de vaccinare.