Ministerul Sănătății din Rwanda a anunțat recent 7 noi cazuri de infectare cu virusul Marburg și un deces suplimentar, conform datelor furnizate de agenția Xinhua. Numărul total de infecții a ajuns astfel la 36, dintre care 11 s-au soldat cu decese, conform informațiilor publicate de Agerpres. Cel puțin 25 de persoane sunt izolate și primesc tratament, potrivit unui comunicat oficial de miercuri seara al Ministerului Sănătății.
Ca parte a măsurilor de prevenție, guvernul Rwandei a interzis vizitatorii în spitale și a suspendat vizitele lunare la elevii din internate, pentru a limita răspândirea virusului. Autoritățile sfătuiesc persoanele care prezintă simptome precum febră mare, dureri de cap severe, vărsături, dureri musculare sau crampe stomacale să se prezinte cât mai urgent la cea mai apropiată unitate medicală.
În contextul luptei împotriva primului focar de febră Marburg din Rwanda, Ministerul Sănătății a anunțat că va începe teste clinice pentru vaccinuri și tratamente experimentale în săptămânile următoare. Acest demers se înscrie în eforturile de a ajuta pacienții să se recupereze rapid, după cum a explicat ministrul Sabin Nsanzimana pentru Reuters: „Măsura face parte din eforturile noastre de a ajuta oamenii să se recupereze rapid prin utilizarea de vaccinuri şi medicamente dezvoltate special pentru a combate această epidemie, aflate în prezent în faza finală de studiu”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu autoritățile din Rwanda pentru a accelera accesul la doze de vaccin și tratament, în urma unei reuniuni cu partenerii din industrie, mediul academic și guvernamentali. OMS a deblocat fonduri împreună cu guvernul canadian și Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) pentru a susține acest proces.
Unul dintre cele patru vaccinuri candidat, dezvoltat de Sabin Vaccine Institute, a demonstrat siguranță și un răspuns imun în testele preliminare. Totodată, există tratamente care ar putea fi testate, inclusiv antiviralul remdesivir de la Gilead Science, cunoscut pentru utilizarea sa în tratarea COVID-19 și inițial dezvoltat pentru Ebola.
Ministerul Sănătății a raportat că 410 persoane sunt monitorizate după ce au intrat în contact cu pacienți infectați. Cu o mortalitate de până la 88%, Marburg este o febră hemoragică virală transmisă inițial de liliacul frugivor, dar care se poate răspândi prin contactul cu fluidele corporale ale celor infectați.