Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat joi necesitatea implicării continue a Statelor Unite în sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei rusești, avertizând totodată că Alianța nu se va putea apăra colectiv „în patru sau cinci ani” dacă statele membre nu-și măresc bugetele pentru apărare peste 2% din PIB.
„Cât privește Ucraina, este necesar ca Statele Unite să rămână angajate și să facem tot posibilul pentru a aduce Ucraina într-o poziție de forță atunci când încep negocierile de pace”, a declarat Rutte într-un panel dedicat Ucrainei la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Rutte a exprimat că asistența acordată Kievului trebuie amplificată și nu „redusă”, insistând asupra schimbării „traiectoriei războiului”. „Linia frontului se mișcă într-o direcție greșită”, a comentat el, subliniind că China, Coreea de Nord, Iranul și Rusia „lucrează împreună”, transmițând ideea că situația din Ucraina nu mai este doar un conflict european, ci unul geopolitic.
Mark Rutte a mai precizat că în cazul în care Ucraina pierde războiul, NATO ar trebui să își crească drastic cheltuielile militare, „nu cu miliarde, ci cu trilioane”.
Pe lângă conflictul din Ucraina, fostul prim-ministru olandez a avertizat că pe termen de patru sau cinci ani, nu va mai fi suficient ca statele membre să aloce doar 2% din PIB pentru apărare. „Două procente nu este nici pe departe suficient. Acum suntem în siguranță, dar NATO nu se va putea apăra în mod colectiv în patru sau cinci ani dacă rămânem la 2%”, a subliniat el.
În 2023, cele 32 de țări ale Alianței Transatlantice au stabilit minimal cifra de 2% din PIB alocată apărării, dar fostul președinte american, Donald Trump, a propus recent majorarea acestuia la 5%. Tot la Davos, un oficial american, Richard Grenell, a evidențiat necesitatea ca membrii NATO să fie responsabili cu cheltuielile înainte de a se discuta despre extinderea Alianței.
Rutte a menționat că deciziile privind diversitatea, egalitatea și incluziunea în rândul forțelor armate rămân la latitudinea fiecărui stat membru și nu implică direcționări din partea NATO. „NATO se ocupă de apărarea colectivă, asigurându-se că, în mod colectiv, cele 32 [de țări] se pot confrunta cu orice adversar”, a concluzionat Rutte la Forumul Economic Mondial de la Davos.