Reclamă

Doi cercetători americani au identificat locul probabil de desfăşurare în Rusia pentru racheta de croazieră 9M370 Burevestnik, cu propulsie nucleară, o armă pe care președintele Vladimir Putin a descris-o ca fiind „invincibilă”. Conform informațiilor Reuters, racheta este considerată una dintre cele șase „superarme” pe care Rusia le-a dezvoltat. Totuși, experții americani numesc racheta un „Cernobîl zburător”, avertizând cu privire la riscurile pe care le prezintă.

Racheta, cunoscută sub numele SSC-X-9 Skyfall de NATO, este promovată de Putin ca având o rază de acțiune aproape nelimitată, capabilă să evite orice sistem de apărare al Statelor Unite. Cu toate acestea, unii experți occidentali contestă eficiența strategică a Burevestnik și atrag atenția asupra riscurilor radiologice pe care le-ar putea implica.

Cercetătorii americani, folosindu-se de imagini satelitare ale Planet Labs, au localizat construcții care ar putea sugera lansarea rachetelor la o instalație aflată la 475 km nord de Moscova, lângă Vologda. Analistul Decker Eveleth de la CNA a remarcat noi rampe de lansare în construcție, grupate și protejate, pe lângă complexul de stocare a focoaselor nucleare din zonă.

Imaginile observate indică Rusia ca fiind în proces de desfășurare a Burevestnik, după serie de teste eșuate. Experții, cum ar fi Jeffery Lewis de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, împărtășesc analiza, menționând că amplasamentul vizează un sistem mare de rachete fixe, în acest caz, Skyfall. Moscova și Washington nu au oferit declarații publice în legătură cu aceste constatări.

Deși testele anterioare ale Burevestnik au avut dificultăți și accidente semnificative, precum explozia din 2019, activitatea actuală la Vologda sugerează un pas spre desfășurarea militară a rachetei. Această mișcare vine în contextul tensiunilor crescute între Rusia și Occident, în special în legătură cu războiul din Ucraina.

Implementarea acestei rachete nu este împiedicată de tratatul New START, iar indemnurile americane pentru discuții privind armele nucleare au fost respinse de Moscova. Această situație alimentează temeri referitoare la o potențială cursă a armelor nucleară după expirarea tratatului în 2026. În aceste circumstanțe, Burevestnik ar putea fi utilizat de Rusia ca bază de negociere în eventualele discuții viitoare cu Statele Unite.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro