Ministerul de Interne al Rusiei a lansat joi o acțiune de urmărire împotriva mai multor jurnaliști străini care au intrat în provincia rusă Kursk din Ucraina, transmițând de acolo materiale despre ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei. Această informație a fost transmisă de agenția EFE și citată de Agerpres.
Potrivit oficialilor ruși, măsura vizează șapte jurnaliști aparținând CNN, Deutsche Welle, RAI și câtorva publicații ucrainene. Înainte de a emite aceste mandate, autoritățile au deschis dosare penale pentru trecerea ilegală a graniței.
În contextul acestei situații, Rusia a blocat anterior, în luna iunie, accesul la 81 de site-uri ale presei europene. De asemenea, luna trecută, Ministerul de Externe al Rusiei a convocat reprezentanți diplomatici din Italia și Statele Unite, ambasadorul italian și însărcinatul cu afaceri al SUA, pentru a-și exprima dezacordul față de activitățile jurnaliștilor din aceste țări.
Evenimentele se desfășoară pe fondul unei acțiuni militare intense în regiunea Kursk. Armata rusă a raportat joi recapturarea a 10 localități care fuseseră ocupate de trupele ucrainene. Pe 6 august, armata ucraineană a demarat o ofensivă surpriză în zonă, pătrunzând adânc pe teritoriul rusesc, folosind unități mecanizate. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că există o contraofensivă a forțelor ruse în curs de desfășurare în regiunea Kursk.
Astfel, tensiunile din regiune rămân ridicate, fiind amplificate de urmările directe împotriva jurnaliștilor care au documentat aceste mișcări militare. Autoritățile ruse par hotărâte să sancționeze pe cei implicați în astfel de acțiuni, adăugând un nou strat de complexitate în relațiile internaționale și în contextul deja tensionat al conflictului dintre Rusia și Ucraina.