Reclamă
Reclamă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia urmărește „foarte îndeaproape alegerile din Franţa”. Declarația vine la o zi după alegerile legislative anticipate marcate de clasarea pe primul loc a extremei drepte, considerată apropiată Rusiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Așteptăm al doilea tur, însă preferințele alegătorilor francezi sunt mai mult sau mai puțin clare pentru noi”, a adăugat Peskov, în condițiile în care cea mai mare incertitudine planează asupra profilului pe care îl va avea viitoarea Adunare Națională a Franței.

Alți responsabili ruși au plasat rezultatele primului tur al alegerilor din Franța în contextul mai larg al viitoarelor scrutine legislativ și prezidențial din Regatul Unit și SUA, aliați-cheie ai Ucrainei.

Reclamă

„Săptămâna trecută, l-am văzut pe (Joe) Biden pierzând dezbaterea (în fața lui Donald Trump). Iar acum partidul lui Macron a pierdut, clasându-se pe locul trei în legislative. Liderii de stat aflați la putere suferă înfrângeri zdrobitoare”, a estimat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Cetățenii americani și francezi „s-au pronunțat pentru dezvoltarea economiei lor și pentru necesitatea de a găsi soluții la probleme de securitate mondială”, a estimat Volodin.

Totodată, mai mulți responsabili și politologi ruși au subliniat că nu se așteaptă la o schimbare fundamentală în ceea ce privește sprijinul francez pentru Ucraina.

„Nu trebuie să ne așteptăm la o îmbunătățire a relațiilor dintre Paris și Moscova după legislative”, a estimat vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Vladimir Djabarov, citat de Parlamentskaia Gazeta.

„Nu trebuie exagerată importanța partidului Adunarea Națională și a influenței sale asupra politicii franceze”, a avertizat expertul Gheorghi Bovt la postul de radio rus BFM, cu referire la partidul de extremă dreapta clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, subliniind că președintele francez este cel care decide în politica externă.

„Liderii RN au anunțat deja că sprijinul francez pentru Ucraina nu va fi pus în discuție”, a amintit el.

Președintele RN, Jordan Bardella, a dat asigurări că el va fi „extrem de vigilent” în fața „tentativelor de ingerință ale Rusiei”, fixând totodată „linii roșii” pentru trimiterea de trupe la sol în Ucraina sau de „rachete cu rază de acțiune lungă sau de material militar”, care ar putea „lovi direct orașele ruse”.

Emmanuel Macron este în favoarea utilizării de arme occidentale pentru „a neutraliza” ținte militare în Rusia ce servesc pentru a ataca Ucraina.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro