Rusia a utilizat prima rundă de discuții cu Statele Unite referitoare la încheierea conflictului din Ucraina pentru a cere retragerea forțelor NATO de pe flancul estic al alianței. Această solicitare a provocat îngrijorare în Europa, temându-se că administrația Trump ar putea să accepte propunerea pentru o soluționare pașnică, informează Financial Times, citându-l pe consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.
Diaconescu, șeful de cabinet al președintelui României și consilier pe apărare și securitate națională, a declarat că delegația SUA a refuzat cererea Moscovei, dar că nu există asigurări că Washingtonul nu ar putea face concesii viitoare către Vladimir Putin. El a spus pentru Antena 3 că „situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la o zi la alta”, subliniind criticile președintelui Donald Trump la adresa liderului ucrainean și concesiile făcute anterioare Rusiei.
Diaconescu a menționat că delegația rusă nu a reușit să convingă americanii asupra retragerii NATO, iar vizitele liderilor Marii Britanii și Franței la Washington săptămâna viitoare vor încerca să-l convingă pe Trump să nu cedeze cererii rusești. Totodată, el a subliniat că perspectiva concesiilor deja făcute de administrația Trump către Moscova a provocat îngrijorare în rândul guvernelor din Europa de Est.
Într-o declarație pentru Financial Times, un oficial de rang înalt din regiune a exprimat temeri că mesajul lor nu este înțeles corect de președintele Trump. „Am informat Washingtonul la diferite niveluri, dar nu sunt sigur că Trump primește mesajul nostru. Riscul persistă că Rusia ar putea conduce Washingtonul într-o direcție greșită prin presiuni în negocierile privind Ucraina”, a spus acesta.
Pe de altă parte, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că „retragerea trupelor americane nu este un scenariu pe care Polonia îl ia în calcul”, dar admite că discuțiile cu Rusia au stârnit neliniște în rândul aliaților europeni înaintea alegerilor prezidențiale poloneze.
Joi după-amiază, ministrul de Externe Emil Hurezeanu a declarat că nu are informații privind împărțirea sferelor de influență între americani și ruși la Riad, subliniind că „România trebuie să fie implicată în procesul de negocieri”. El a adăugat că nu au fost confirmate intenții sau schimbări ale sferelor de influență.