Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de pragul de 1000 de zile, ambele țări încearcă să-și reducă dependența de soldați umani prin înlocuirea acestora cu arme automate. Ucraina lucrează intens pentru a reînnoi unitățile sale epuizate cu tehnologii autohtone, în timp ce Rusia, pe lângă producția proprie, apelează la Iran și Coreea de Nord pentru sprijin. Automatizarea devine astfel principalul obiectiv al inovației pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.
Yuriy Shelmuk, co-fondator al unei companii ce produce mașini de bruiaj pentru drone, a declarat că „dronele ieftine, dar numeroase, au blocat toate atacurile noastre”. Prin urmare, cererea pentru astfel de dispozitive a crescut exponențial, iar compania sa produce acum 2500 de astfel de mașini pe lună.
Inovația în sectorul militar din Ucraina a cunoscut o dezvoltare rapidă, cu peste 800 de companii apărând după invazia din 2022. Halyna Yanchenko, parlamentar ucrainean, afirmă că „sectorul militar-industrial ucrainean este cel mai rapid sector de inovare din lume” în acest moment.
Rusia și Ucraina sunt pe cale să producă aproximativ 1,5 milioane de drone fiecare în acest an. Sistemele de război electronic sunt din ce în ce mai prezente pe vehiculele militare, iar companiile își adaptează produsele pentru a face față schimbării frecvențelor radio folosite de piloții de drone ruși.
Ucraina investește și în vehicule terestre fără pilot, utilizate pentru transportul de arme și pentru operațiuni de salvare. Un colonel ucrainean, cunoscut sub indicativul Hephaestus, a părăsit armata pentru a dezvolta mitraliere automate, care deja înlocuiesc trăgătorii umani pe front.
Ministrul Industriilor Strategice din Ucraina, Herman Smetanin, a subliniat că războiul bazat pe robotizare și inteligență artificială este direcția principală de dezvoltare: „În viitorul apropiat, aceasta va fi principala direcție de dezvoltare, războiul roboților”.
În timp ce Ucraina speră ca sectorul inovator de apărare să devină un pilon al economiei din țară, provocările rămân. Producția de apărare, estimată să crească la 20 de miliarde de dolari în 2024, depășește capacitatea bugetară a Ucrainei, însă țara se confruntă cu limite stricte ale marjelor de profit pe piața internă a armelor. Asociația producătorilor privați de apărare din Ucraina, condusă de Kateryna Mykhalko, indică că o mare parte dintre companii iau în considerare relocarea operațiunilor din cauza restricțiilor impuse de interdicțiile de export în timp de război.