Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a ajunge la un acord cu Statele Unite, având în vedere că Donald Trump a devenit noul președinte. Acesta a promis să pună capăt războiului din Ucraina, după cum relatează Reuters.
„Comparativ cu incapacitatea sub toate aspectele a precedentului locatar de la Casa Albă (Joe Biden), astăzi există, chiar dacă nu este mare, o fereastră de oportunitate”, a afirmat Riabkov, conform Interfax, în cadrul unui eveniment la Institutul pentru SUA-Canada al Academiei Ruse de Știință. Totuși, el a subliniat că Moscova nu este încă în măsură să evalueze „capacitatea de a ajunge la acorduri” a noii administrații americane.
Riabkov a menționat importanța de a „înțelege cu ce și cu cine vom avea de-a face, cum să construim cel mai bine relațiile cu Washingtonul, cum să maximizăm oportunitățile și să minimizăm riscurile”, pronosticând că în SUA vor apărea noi tensiuni, diviziuni „și chiar ciocniri” care ar putea influența politica externă a Statelor Unite.
El a afirmat că inaugurarea lui Trump deschide o eră a „geopoliticii forței fără ambalaje umanitare și de gen” și a prezis că relațiile SUA-Rusia vor fi caracterizate de o serie de schimbări și provocări. În opinia sa, noul președinte american este inspirat de „mesianismul istoric”, amintind că Trump a declarat la inaugurare că „Dumnezeu l-a salvat pentru a reda măreția țării sale”.
Donald Trump a declarat în campania sa că va pune capăt războiului în „24 de ore” și acum cere 100 de zile pentru a ajunge la pace. Recent, el a amenințat că va impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă președintele rus Vladimir Putin refuză să negocieze o încetare a focului cu Ucraina, fără a oferi însă detalii cu privire la aceste sancțiuni suplimentare.
Totodată, Trump a spus că își reconsideră livrările de arme în Ucraina și intenționează să discute „foarte curând” cu președinții ucrainean Volodimir Zelenski și rus Vladimir Putin. Din partea sa, Kremlinul a indicat marți că așteaptă „propuneri concrete” din partea administrației americane și că este pregătit pentru un „dialog serios” cu Washingtonul.
„În ceea ce ne privește, am subliniat disponibilitatea și deschiderea noastră pentru un dialog cu noua administrație americană cu privire la conflictul ucrainean, dacă din Washington vin semnale corespunzătoare”, a declarat Iuri Ușakov, consilierul pe probleme externe al Kremlinului.
Putin l-a felicitat luni pe Trump pentru învestirea sa că președinte al SUA, exprimându-și disponibilitatea de a relua „contactele directe” cu Casa Albă. „Am auzit declarațiile sale (ale lui Trump) cu privire la necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita un al Treilea Război Mondial. Bineînțeles, salutăm acest spirit și îl felicităm pe președintele ales al SUA pentru învestirea sa”, a spus el.
Putin a subliniat și că obiectivul soluționării conflictului în Ucraina „nu trebuie să fie un armistițiu scurt, ci o pace durabilă pe baza respectării intereselor legitime ale tuturor oamenilor, ale tuturor popoarelor care trăiesc în această regiune”.