Rusia și China au reafirmat parteneriatul lor comun, subliniind că acesta nu este îndreptat împotriva unor țări terțe, dar cele două națiuni ar putea „să-și unească potențialul” dacă s-ar confrunta cu o amenințare din partea Statelor Unite, potrivit declarațiilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
În cadrul unei conferințe de presă săptămânale la Moscova, Zaharova a declarat că Rusia și China vor reacționa la orice „dublă descurajare” din partea SUA printr-o „contraacțiune dublă”. Aceste comentarii survin în contextul rapoartelor potrivit cărora SUA intenționează să desfășoare un sistem de rachete cu rază medie de acțiune în Japonia.
Zaharova a accentuat că răspunsul celor două puteri la o posibilă desfășurare americană de rachete nu va fi doar unul diplomatic. „Este clar că atât Rusia, cât și China vor reacționa la apariția unor noi amenințări majore legate de rachete, iar reacția lor va fi departe de a fi una politică, după cum au confirmat în mai multe rânduri ambele”, a spus ea.
Rusia și China nu au proclamat o alianță militară oficială, dar liderii celor două țări au semnat un acord de parteneriat „fără limite” în 2022, la scurt timp înainte de invazia rusă în Ucraina. Acest parteneriat strategic continuă să se adâncească, cele două țări colaborând inclusiv la manevre militare comune precum „Okean-2024”, cu accent pe exerciții navale și patrulare aeriană.
Acțiunile comune includ zboruri de lungă durată ale aviației rusești deasupra apelor neutre și exerciții împotriva submarinelor, așa cum au avut loc recent în cadrul exercițiilor navale din Marea Barents și Norvegia. Ministerul rus al Apărării a anunțat că aceste activități s-au desfășurat în conformitate cu normele internaționale privind utilizarea spațiului aerian.
Președintele Vladimir Putin a subliniat că exercițiile „Okean-2024”, la care participă și China, sunt cele mai ample de la căderea Uniunii Sovietice, reflectând apropierea tot mai mare dintre cele două state în fața tensiunilor globale crescânde.