Surse apropiate de Kremlin, citate de centrul de cercetare și analiză Jamestown Foundation din Washington DC, au indicat că invazia Ucrainei, cunoscută oficial în Rusia ca „operațiunea militară specială”, este pe cale să se încheie, din cauza epuizării resurselor necesare continuării ofensivei.
De la sfârșitul anului 2024, presa rusă pro-Kremlin a sugerat că încheierea războiului din Ucraina este inevitabilă. Canalul de Telegram Nezîgar, asociat cu administrația prezidențială a Rusiei, a susținut că „majoritatea societății va percepe finalizarea operațiunii militare speciale ca pe o victorie a Rusiei”, iar „patrioții nemulțumiți” vor fi nevoiți să accepte acest rezultat. Autorii canalului au afirmat că oficialii sunt instruiți să pregătească un final care să prezinte rezultatul într-o lumină favorabilă.
O altă sursă, VChK-OGPU, cunoscută pentru dezvăluirile sale despre birocrați și oligarhi, a avertizat că, dacă războiul nu se va încheia în curând, situatia economică a Rusiei va deveni incontrolabilă până în 2026, din cauza unei prăbușiri a valorii activelor bancare, cu pierderi financiare tot mai mari. S-a remarcat și o creștere a imposibilității de plată a împrumuturilor și creditelor ipotecare.
Pe lângă problemele economice, armata rusă se confruntă cu o scădere semnificativă a dorinței de a recruta voluntari, numărul acestora fiind de doar 40 de persoane pe zi, comparativ cu cifrele de trei ori mai mari de la sfârșitul verii și toamnei anului anterior. Prin urmare, prezența luptătorilor străini a crescut, aceștia venind din China și țări africane, majoritar motivați de bani și experiență de luptă. Această mișcare ajută Rusia să evite o a doua etapă de mobilizare, dar problematica integrării acestora ar putea influența eficiența operațiunilor militare.
Un alt obstacol pentru încheierea războiului îl reprezintă forțele din Rusia care beneficiază economic de pe urma sa. Conform unor jurnaliști independenți, circa 40% din oligarhii ruși profită de absorbția activelor străine și de producția care a înlocuit importurile, menținerea actualului nivel de venit fiind principala lor prioritate.
Aceste evoluții subliniază nevoia Kremlinului de a suspenda activitățile ofensive, dar situația este complicată de elitele care se opun finalului, temându-se de pierderea veniturilor și provocările tranziției economice.