Reclamă

Mass-media rusa, comentatorii si expertii din Rusia si-au exprimat satisfactia fata de succesul partidului german de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) in alegerile regionale din Germania. Potrivit acestora, succesul acestora sprijina interesele Kremlinului in Ucraina, subminand totodata democratia germana, precizeaza DW.

Victoria AfD in Turingia si ocuparea locului secund in Saxonia au fost salutate in emisiuni euforice la televiziunea de stat rusa. Propagandistii si expertii rusi considera ca rezultatele obtinute de extrema dreapta si de extrema stanga in Turingia si Saxonia reprezinta o mica victorie si pentru Moscova. Castigurile masive ale AfD si rezultatele pozitive ale Aliantei populiste de stanga Sahra Wagenknecht (BSW) au devenit unele dintre principalele subiecte in mass-media de stat din Rusia in ultimele zile.

Televiziunea rusa a prezentat povestea ca fiind un rezultat al politicilor Germaniei fata de Rusia. In ochii unui reporter rus, pierderile partidelor care formeaza guvernul la nivel national in cele doua alegeri regionale sunt datorate, in mare masura, deciziei Berlinului de a inarma Kievul si efectelor sanctiunilor, refuzului energiei rusesti si raspunsului neadecvat la exploziile conductelor Nord Stream.

Nikolai Starikov, istoric populist, a precizat intr-un talk-show ca Rusia ar trebui sa fie multumita de rezultatele alegerilor din estul Germaniei: „Wagenknecht propune practic aceeasi politica externa ca AfD – pace in conditiile noastre pe teritoriul ucrainean”, a spus el. Atat AfD, cat si BSW sustin ideea unui armistitiu in Ucraina si ridicarea sanctiunilor impotriva Rusiei.

Gerhard Mangott, profesor austriac de relatii internationale si expert in Rusia, a declarat ca prezenta unor astfel de partide in guvernul german ar fi vazuta ca un avantaj pe termen lung de catre Rusia. El indica trei motive pentru satisfactia Rusiei fata de aceste rezultate: schimbarea echilibrului politic in Germania, slaba rezistenta fata de sprijinul pentru Ucraina, si prezentarea unei imagini instabile a democratiilor vestice.

Liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, nu isi ascunde pozitia pro-rusa, ceea ce a atras atentia corespondentilor rusi. In cadrul emisiunilor televizate, AfD nu este prezentat ca un partid de extrema dreapta, ci ca unul eurosceptic si ultrapatriot, scriitorul Nikolai Starikov incurajand presa rusa sa nu adopte cliseele occidentale referitoare la AfD.

Commentariile recente ale presedintelui rus Vladimir Putin, facute la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, subliniaza faptul ca liderul rus nu percepe semne de neo-nazism in cadrul AfD, in ciuda acuzatiilor externe privind apropierea lor de ideologii de extrema dreapta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro