Reclamă
Reclamă

Rusia a catalogat miercuri drept „absurde” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele generalului rus Valeri Gherasimov și al fostului ministru al Apărării, Serghei Șoigu. Locotenenții președintelui Vladimir Putin sunt acuzați de presupuse crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, afirmații pe care Moscova le respinge ferm.

„Noi nu recunoaștem competența acestui tribunal”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP și News.ro. „Noi considerăm (aceste mandate) absurde”, a adăugat el.

Rusia nu este semnatară a Statutului de la Roma, care fondează CPI, cu sediul la Haga. Curtea Penală Internațională nu are o forță de poliție proprie pentru a executa mandatele de arestare. Totuși, aproximativ 124 de state membre sunt, teoretic, obligate să aresteze orice persoană vizată de un mandat de arestare dacă aceasta intră pe teritoriul lor.

Reclamă

În primăvara lui 2023, CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului său însărcinat cu drepturile copilului, sub acuzația de presupusă crimă de război a deportării unor copii din Ucraina în Rusia, acuzații respinse categoric de Moscova.

În luna mai a acestui an, Vladimir Putin l-a înlocuit pe ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, în vârstă de 69 de ani, aflat în funcție din 2012, cu tehnocratul Andrei Belousov, după mai mult de doi ani de conflict în Ucraina. În schimb, generalul rus Valeri Gherasimov rămâne în continuare în post.

Încheind, mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională pe numele generalului Valeri Gherasimov și al fostului ministru Serghei Șoigu au fost respinse de Rusia, care nu recunoaște autoritatea CPI. Înlocuirea lui Șoigu cu Andrei Belousov a avut loc recent, însă Gherasimov își menține funcția actuală.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro