În luna martie, Rusia și-a consolidat poziția ca principal furnizor de petrol al Chinei, cu livrări ce au crescut cu 12,5% față de anul precedent, ajungând la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), apropiindu-se astfel de recordul anterior de 2,56 milioane bpd din iunie 2023. Aceste date sunt furnizate de Administrația Generală a Vămilor din China.

Interesul Chinei pentru petrolul rusesc a crescut în contextul sancțiunilor occidentale, cu șapte petroliere ruse sancționate descărcând petrol Sokol în porturile chineze. Livrările afectate de inăsprirea sancțiunilor americane au determinat Rusia să caute soluții pentru a elimina excesul de ofertă. Mai mult, dificultăți legate de plăți și sancțiuni asupra transportului maritim au dus la acumularea a peste 10 milioane de barili de petrol de la Sahalin-1, o unitate a Rosneft, în depozite pentru trei luni.

Datele companiei de consultanță Kpler estimează că transporturile maritime din Rusia vor atinge un nivel record de 1,82 milioane bpd în luna martie, inclusiv transporturi de petrol Sokol și ESPO. Importurile chineze au fost, de asemenea, stimulate de necesitatea companiei de stat CNOOC de a-și mări rezervele strategice.

Rusia a menținut statutul de top furnizor pentru China pe întreg parcursul anului 2023, în ciuda sancțiunilor occidentale și introducerii unui plafon de preț de către Occident în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022. Ca răspuns, Rusia, în coordonare cu OPEC+, a redus voluntar producția cu 300.000 bpd în primul trimestru, pentru a susține prețurile la energie.

În contrast, importurile Chinei din Arabia Saudită, altădată cel mai mare furnizor, au scăzut cu 29,3% față de aceeași perioadă din anul precedent, totalizând 6,3 milioane de tone în martie.

Raportul include, de asemenea, o creștere notabilă a importurilor din Malaezia, care servește drept punct de transbordare pentru petrolul sancționat din Iran și Venezuela, cu o creștere de 39,2% în primele trei luni ale anului. S-a relatat că 375.296 de tone de petrol au fost importate din Venezuela, marcând o rară achiziție în contrast cu reimpunerea sancțiunilor de către SUA, care acuză nerespectarea angajamentelor electorale de către președintele venezuelean Nicolas Maduro.