Rusia își exprimă dorința de a relua negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nerealizat din martie-aprilie 2022, la Istanbul, deși recunoaște lipsa oricărui semn de disponibilitate din partea Ucrainei pentru astfel de discuții, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta subliniază că propunerea vine în contextul în care Rusia a fost acuzată de a fi statul agresor în conflictul continuu ce implică ocupația teritorială și anexarea unor regiuni ucrainene.

Acordul discutat, dar nu finalizat, la Istanbul includea condiții precum adoptarea de către Ucraina a unei poziții de neutralitate, limitarea capacităților militare și oferirea unui statut special provinciilor din estul țării. Peskov subliniază că, deși nu există semne ale unei posibile negocieri cu Ucraina, Rusia rămâne ‘pregătită’ pentru discuții. Pe de altă parte, Ucraina, în timp ce încearcă să obțină sprijin internațional pentru poziția sa, a cerut retragerea tuturor forțelor ruse și restabilirea frontierelor internațional recunoscute, propuneri pe care Rusia le consideră o cerere de capitulare. La rândul său, Kremlinul acuză Occidentul de încurajarea Ucrainei de a refuza negocierile de pace.

De asemenea, o reuniune pentru pace în Ucraina este programată în Elveția, fără participarea Rusiei, care consideră că țara gazdă și-a pierdut neutralitatea și nu vede ‘nicio oportunitate’ pentru dialog sub actualele condiții impuse de Ucraina. Aceste declarații subliniază continuarea impasului în relațiile dintre cele două țări și complexitatea situației geopolitice în regiune.