Reclamă
Reclamă

Rusia a cerut să discute cu Statele Unite despre „situații de securitate”, insistând ca aceste discuții să includă și situația din Ucraina. Kremlinul susține că în războiul pe care l-a pornit împotriva țării vecine se implică direct și Statele Unite, relatează Reuters.

„Este imposibil să scoatem segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate și nu vom face acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Rusia este pregătită să discute cu SUA despre chestiunea riscurilor nucleare.

„Așadar, suntem deschiși la dialog, dar la un dialog larg, cuprinzător, care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a spus Peskov.

Reclamă

Statele Unite resping afirmația Rusiei conform căreia, prin înarmarea Ucrainei, au devenit un protagonist direct într-un război menit să îi provoace Rusiei o „înfrângere strategică” zdrobitoare. SUA susțin că negocierile privind războiul reprezintă o chestiune în care Ucraina are un cuvânt principal de spus.

Peskov a declarat și că lista de subiecte pe care Rusia și Statele Unite trebuie să le discute este în creștere. „În general, acest dialog este foarte necesar. Este necesar deoarece problemele se adună și există o mulțime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate”, a adăugat el.

Din punctul de vedere al Statelor Unite, în al treilea an de război în Ucraina, Vladimir Putin este cel care adaugă pe lista preocupărilor de securitate. Săptămâna aceasta, președintele rus a mers la Phenian, a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a spus că ar putea furniza arme rusești Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către statele occidentale.

Putin a reiterat, de asemenea, joi, că are în vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia şi SUA le pot desfășura urmează să expire în 2026.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro