Valentina Matvienko, președinta camerei superioare a parlamentului rus și membru al Consiliului rus de securitate, a anunțat marți că Rusia a dezvoltat un proiect de lege pentru măsuri de retorsiune în cazul în care activele sale, estimate la aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate și folosite pentru a ajuta Ucraina. Această declarație vine în contextul în care Statele Unite și aliații săi au blocat activele băncii centrale a Rusiei și ale Ministerului de Finanțe din Moscova, urmare a invaziei Ucrainei de către forțele lui Vladimir Putin în 2022.

„Avem un răspuns pregătit. Avem un proiect de lege, pe care suntem gata să-l examinăm imediat, asupra unor măsuri retaliatorii”, a afirmat Matvienko, semnalând că europenii „vor pierde mai mult decât pierdem noi”. Cu toate acestea, nu a fost oferit niciun detaliu specific despre natura acestor represalii.

Dezbaterea privind confiscarea și utilizarea activelor ruse pentru a sprijini Ucraina este încă în curs în Occident, iar una din opțiunile discutate include confiscarea veniturilor generate de aceste active fără a le însuși propriu-zis. În același timp, Kremlinul a criticat vehement această abordare, susținând că orice confiscare a activelor sale ar contraveni principiilor pieței libere promovate de Occident, amenințând cu contestarea în instanță a oricărei confiscări.

Președintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a subliniat luni că majoritatea activelor rusești blocate în străinătate, estimate la aproximativ 280 de miliarde de dolari, se află în Uniunea Europeană și a sugerat că activele investitorilor străini din Rusia ar putea fi de asemenea confiscate drept represalii.