Reclamă
Reclamă

Rusia plănuiește să trimită nave de luptă în regiunea Caraibelor în această vară, ca parte a unor exerciții navale care vor include probabil escale în Cuba și Venezuela, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de Reuters. Guvernul cubanez a confirmat joi că un grup naval rusesc, format din trei nave și un submarin cu propulsie nucleară, va vizita portul Havana între 12 și 17 iunie.

SUA nu consideră drept amenințător acest demers al Rusiei, care implică un număr relativ mic de nave și avioane, dar US Navy va monitoriza exercițiile, a afirmat oficialul citat în declarații făcute pentru un grup restrâns de jurnaliști, scrie Agerpres.

„Ne așteptăm ca Rusia să trimită temporar nave militare de luptă în regiunea Caraibelor, iar aceste nave vor efectua probabil escale în Cuba și, posibil, în Venezuela. De asemenea, este posibil să existe unele desfășurări de avioane sau zboruri în regiune”, a afirmat responsabilul militar.

Reclamă

Tensiunile între SUA și Rusia s-au acutizat de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Oficialul a declarat că activitatea navală rusă s-a intensificat din cauza sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina.

„Rusia dorește să arate că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecție a puterii pe plan mondial”, a declarat oficialul citat.

Responsabilii americani din apărare i-au informat joia trecută pe legiuitorii relevanți din Congres despre această activitate.

„Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană sporită în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval global al Rusiei în toamnă”, a precizat oficialul respectiv.

Desfășurările sunt văzute ca parte a unei activități navale de rutină și „nu suntem îngrijorați”, căci acestea „nu reprezintă o amenințare directă la adresa Statelor Unite”, a mai spus el, adăugând că Rusia a trimis nave în emisfera vestică în fiecare an din 2013 până în 2020.

„Ar trebui să ne așteptăm la mai multe astfel de activități în viitor, deși observăm că aceste desfășurări implică un cost pentru marina rusă, care încearcă să mențină starea de pregătire și să efectueze desfășurări cu o flotă îmbătrânită”, a spus acesta.

La Havana, Ministerul de Externe cubanez a precizat într-un comunicat că această „vizită (a navelor ruse) corespunde relațiilor istorice de prietenie dintre Cuba și Federația Rusă și este strict în conformitate cu reglementările internaționale” la care subscrie Havana, potrivit EFE.

Totuși în comunicat nu se spune nimic despre vreun exercițiu militar, spre deosebire de informațiile din surse americane potrivit cărora navele rusești s-ar deplasa în Marea Caraibelor pentru a participa la manevre și că ar putea face escale în porturile din Cuba și Venezuela.

„Niciuna dintre nave nu este purtătoare de arme nucleare, astfel că oprirea lor în țara noastră nu reprezintă o amenințare pentru regiune”, afirmă Ministerul cubanez de Externe, care mai indică faptul că „vizitele unităților navale din alte țări constituie o practică istorică” cu națiunile cu care Cuba întreține „relații de prietenie și colaborare”.

Din componența grupului naval rusesc fac parte, potrivit comunicatului, fregata „Amiral Gorșkov”, submarinul cu propulsie nucleară „Kazan”, nava de alimentare „Academicianul Pașin” și remorcherul „Nikolai Ciker”.

Fregata „Amiral Gorșkov”, nava principală din ultima generație de fregate a marinei ruse, a efectuat un exercițiu în ianuarie 2023 pentru a se antrena în lansarea rachetelor hipersonice Zircon în Atlantic, folosind o simulare pe calculator. În februarie 2023, fregata rusă a participat la exerciții comune cu Africa de Sud și China, iar în martie s-a alăturat unor exerciții comune desfășurate de forțele navale ale Chinei, Iranului și Rusiei în Golful Oman. Kazan este un submarin cu propulsie nucleară capabil să lanseze rachete de croazieră, devenit operațional în 2021.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro