Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene de sud și al Marinei, Dmytro Pletenchuk, a declarat la televiziunea națională pe 10 iunie că Rusia a început să folosească submarine pentru a patrula Marea Neagră, după ce mai multe nave au fost atacate și distruse de Ucraina.

Ucraina a lovit în mod repetat navele Rusiei de la începutul invaziei pe scară largă. Aproximativ 30% din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost distrusă din decembrie 2023, potrivit armatei ucrainene, informează The Kyiv Independent.

„Ei (Rusia) și-au stabilit deja practica în care aceste submarine se rotesc dimineața. În regiunea Azov-Marea Neagră, au patru submarine, dintre care trei sunt purtătoare de rachete de croazieră. Două submarine pleacă periodic pe mare”, a spus Pletenchuk.

Pare că Rusia încearcă să organizeze exerciții navale în Marea Azov. Pentru a proteja navele de atacurile cu drone ucrainene, Rusia construiește structuri asemănătoare șlepului, potrivit purtătorului de cuvânt.

În prezent, în Marea Azov există trei nave de debarcare ruse și trei nave de rachete mici ale proiectului Buyan-M, a spus Pletenchuk.

Forțele ucrainene au paralizat Rostov-pe-Don, unul dintre cele patru submarine capabile de rachete ale flotei ruse, în Sevastopolul ocupat în septembrie 2023.