Rusia ar fi oferit echipei lui Donald Trump un acord privind accesul la resursele naturale rusești, potrivit unei informații prezentate de cotidianul online The Moscow Times și reluată de pravda.com.ua. Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, a afirmat că Rusia este interesată să coopereze cu Statele Unite în proiecte comune în regiunea Arctică.
Dmitriev a subliniat importanța reluării relațiilor de afaceri cu marile companii petroliere americane, punctând că acestea au avut o „afacere de mare succes” în Rusia înainte de sancțiuni. „Credem că la un moment dat se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești pe care Rusia le-a oferit-o?” a declarat acesta.
Înainte de escaladarea conflictului din Ucraina, ExxonMobil era singura companie majoră americană implicată direct în proiectele petroliere din Rusia, deținând 30% din participațiile proiectului Sakhalin-1. Drept urmare a sancțiunilor internaționale, ExxonMobil și-a anunțat retragerea, deși procesul de vânzare al acțiunilor a fost complicat de mai multe prelungiri dictate de Kremlin, ultima stabilită până la sfârșitul anului 2026.
Marile companii americane de servicii petroliere, precum Halliburton și Schlumberger, la rândul lor, s-au retras de pe piața rusă în urma invaziei în Ucraina. Aceștia erau un sprijin tehnologic semnificativ pentru Rusia, în special în reluarea producției după criza de la sfârșitul Uniunii Sovietice.
Într-o altă notă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut extinderea și dezvoltarea tehnologică locală în sectorul petrolier, cu obiectivul atingerii unei cote de 80% în explorare și foraj până în 2025. Totuși, mai mult de jumătate din echipamentele pentru tehnologia de fracturare hidraulică, esențială pentru extracția petrolului greu accesibil, sunt încă importate din țări considerate „neprietenoase”.
În același context de competiție pentru resurse naturale, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins o ofertă a Statelor Unite privind drepturile asupra unei mari părți a resurselor minerale ucrainene, motivând lipsa unor garanții clare de securitate de la partea americană.