Rusia a plasat-o pe Sarah Ashton-Cirillo, primul corespondent de război american deschis transgender, pe lista cu criminali căutați de Moscova. Aceasta s-a alăturat armatei ucrainene în martie 2022, la o lună după începerea invaziei rusești, și a lucrat ca purtătoare de cuvânt pentru forțele de apărare teritorială, comunicând despre război publicului vorbitor de limbă engleză, înainte de a fi suspendată din funcție.

Sarah Ashton-Cirillo a sosit în Ucraina în martie 2022 pentru a realiza corespondențe de război. Mai târziu, ea și-a abandonat rolul de jurnalist pentru a se înrola în Forțele Armate ale Ucrainei și a lucrat ca medic pe front. Ea a ajuns să servească ca purtătoare de cuvânt pentru Forțele de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ucrainene, potrivit Newsweek.

Ministerul rus al Afacerilor Interne a plasat-o în baza de date cu „criminali” căutați, conform publicației ruse de stat Tass. Nu este precizată presupusa infracțiune pentru care este căutată.

„Aceste acuzații fabricate împotriva mea simbolizează Rusia lui Putin”, a declarat Ashton-Cirillo pentru Newsweek. „Kremlinul este un regim fabricat care desfășoară un război genocid împotriva Ucrainei, bazat pe motive în continuă schimbare și fără sens.”

În februarie, Serviciul Federal de Monitorizare Financiară al Federației Ruse a adăugat-o la o lista de extremiști și teroriști.

Tass a raportat că plasarea ei în baza de date a rușilor provine după o corespondență din octombrie 2023, când a vorbit într-un videoclip despre „propagandiști” ruși care ar urma să plătească pentru crimele lor. Șeful Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, a ordonat verificarea declarațiilor ei pentru a se asigura că nu există amenințări la adresa jurnaliștilor, oficialilor guvernamentali și personalităților publice.

Ministerul de Externe al Rusiei a asociat-o pe Ashton-Cirillo cu „alți neo-naziști ucraineni și sponsorii lor”, afirmând că acțiunile și cuvintele lor oferă „dovezi de nerefuzat ale naturii teroriste a regimului sângeros al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.”

În septembrie, Ashton-Cirillo a comentat pentru Ukrinform că rolul ei de purtător de cuvânt a fost un nou tip de poziție militară, creat pentru a atrage atenția Moscovei. „Oricât de ridicol ar ieși din gura mea, a fost pur și simplu pentru a atrage atenția [Rusiei] și a le folosi resursele”, a spus ea pentru Ukrinform.

La începutul aceleiași luni, Sarah Ashton-Cirillo a fost descrisă ca fiind un „monstru” și o „rușine pentru poporul ucrainean” într-o emisiune de televiziune rusă. Tot în septembrie, senatorul republican J.D. Vance din Ohio a pus sub semnul întrebării rolul ei în Ucraina, adresând o scrisoare secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și altor oficiali americani, în care căuta răspunsuri despre poziția ei.