Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea Uniunii Europene, iar această amenințare depășește dimensiunea apărării, susține premierul italian Giorgia Meloni. Într-o conferință de presă ținută duminică, la care au participat liderii din Italia, Suedia și Grecia, alături de șeful afacerilor externe al UE, Meloni a subliniat că Rusia ar putea să utilizeze imigrarea ilegală și alte probleme pentru a submina blocul comunitar.
Întâlnirea a fost organizată în nordul Laponiei de către Finlanda și a avut drept scop discutarea securității din regiunea nordică și Mediterana, precum și a provocărilor migrației din sudul Europei, conform News.ro.
Premierul Meloni a arătat că „amenințarea este mult mai largă decât ne imaginăm” și a avertizat că pericolul la adresa securității UE din partea Rusiei sau altor surse nu va dispărea odată cu încheierea conflictului din Ucraina. Conform spuselor sale, „este vorba despre democrația noastră, despre influențarea opiniei publice, despre ce se întâmplă în Africa, despre materiile prime, despre instrumentalizarea migrației”.
Premierul italian a cerut Uniunii Europene să își intensifice eforturile pentru protecția frontierelor sale și să nu permită Rusiei sau oricărei „organizații criminale” să manipuleze fluxurile de migranți ilegali. Finlanda și Estonia, împreună cu alte state UE, acuză Rusia că facilitează intrarea migranților ilegali în cadrul statelor membre UE, acest fapt subminându-le securitatea. Rusia a negat acuzațiile privind implicarea sa în această problemă.
Premierul finlandez, Petteri Orpo, a subliniat că securitatea graniței de 1.340 km a Finlandei cu Rusia este „o chestiune existențială” atât pentru Finlanda, cât și pentru UE și aliații NATO. Premierul Meloni a criticat abordarea UE în legătură cu problema imigrației de-a lungul anilor, declarând: „Abordarea problemei imigrației ilegale doar ca un dezbatere bazată pe solidaritate a fost o greșeală. Rezultatul este că nu am reușit să ne protejăm granițele”.
Meloni a subliniat, de asemenea, necesitatea unei viziuni mai largi asupra securității care să includă nu numai apărarea, ci și infrastructura critică, inteligența artificială, securitatea cibernetică, și lanțurile de aprovizionare. În ciuda faptului că NATO rămâne „piatra de temelie” a securității Uniunii Europene, Premierul italian sugerează că blocul trebuie să abordeze aceste probleme mai extinse.