Rusia nu anticipează modificări majore în politica NATO odată cu numirea lui Mark Rutte, fostul premier olandez, în funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, succedându-l astfel pe norvegianul Jens Stoltenberg. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, în cadrul briefingului de presă zilnic, că Moscova îl cunoaște bine pe Rutte și că nu așteaptă nicio schimbare substanțială în direcția Alianței. ‘Ne așteptăm ca Alianța Nord-Atlantică să continue să lucreze în aceeași direcție ca până acum’, a adăugat Peskov.
Peskov a menționat că președintele rus, Vladimir Putin, a avut în trecut mai multe întâlniri cu Rutte, când există speranțe pentru relații pragmatice, însă a specificat că, la un moment dat, Olanda a avut o poziție ireconciliabilă cu Rusia, eliminând complet contactul între cele două națiuni. ‘În consecință, nu credem că se va întâmpla ceva semnificativ nou în politica Alianței’, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Mark Rutte a preluat oficial conducerea NATO în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, declarând că ‘nu poate exista o securitate durabilă în Europa fără o Ucraină puternică și independentă’. Rutte și-a început mandatul într-o perioadă critică, pe fondul războiului din Ucraina, unde forțele ruse fac progrese în estul țării, și cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din SUA.
‘Trebuie să ne asigurăm că Ucraina învinge ca națiune suverană, independentă și democratică’, a afirmat Rutte în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles. În același timp, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de către Ucraina împotriva unor ținte din Rusia va însemna faptul că NATO este ‘în război cu Rusia’.