Reclamă
Reclamă

Rusia a declarat că nu are așteptări cu privire la vizita la Kiev a premierului ungar Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile sale bune cu Kremlinul. Premierul ungar a ajuns marți în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu scopul de a discuta despre „posibilitatea de a se ajunge la pace”, conform președinției ruse.

„Nu așteptăm nimic (de la vizită) și nu este treaba noastră să o comentăm. Dar este de înțeles că Ungaria, care a preluat președinția (Consiliului) Uniunii Europene, trebuie să-și îndeplinească atribuțiile,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează EFE, potrivit Agerpres.

Peskov a adăugat că, în opinia sa, Orban este ghidat în acest caz de interesele Bruxellesului și nu de cele ale Ungariei, deși este cunoscut ca un apărător ferm al intereselor naționale.

Reclamă

Întrebat dacă administrația ungară a contactat Kremlinul înainte de vizita lui Orban la Kiev, Peskov a răspuns că nu.

Prim-ministrul Ungariei, critic cu privire la ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, a sosit marți la Kiev pentru a discuta cu conducerea acestei țări despre „posibilitatea de a construi pacea”.

Orban și Zelenski urmau să discute totodată despre „teme de actualitate în relațiile bilaterale ungaro-ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului guvernului ungar, Bertalan Havasi.

Premierul eurosceptic Orban efectuează această vizită în Ucraina la o zi după ce țara sa a preluat de la Belgia președinția semestrială a Consiliului UE.

Kievul vede în Budapesta un aliat al Moscovei, în timp ce Ungaria acuză Ucraina că nu respectă drepturile minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul său, inclusiv ale celor 150.000 de etnici maghiari.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro