Ministerul Apărării din Rusia a negat incidentul de marți seară, în care ar fi doborât intenționat o dronă americană în Marea Neagră.  

Ministerul rus al Apărării a reacționat, marți seară, după ce o dronă americană s-a prăbușit în Marea Neagră. Oficialii ruși spun că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu drona americană, ci că aceasta s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”.  

„Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, drona și-a pierdut controlul, pierzând din altitudine până la coliziunea cu suprafața apei. Piloții ruși nu au folosit armele de la bordul aeronavei, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul din țară”, se arată în comunicatul transmis de oficialii ruși.  

Rusia neagă că ar fi doborât drona militară americană: Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, și-a pierdut controlul

 

 Dronă americană, prăbușită în Marea Neagră 

Marți dimineața, o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane a fost lovită de un avion de luptă rusesc Su-27 în timp ce se aflau în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.  

Potrivit oficialilor americani, avionul Rusiei a zburat intenționat în fața dronei, iar ulterior a eliberat combustibil în fața acesteia, înainte de a lovi elicea aeronavei fără pilot. În urma avariilor, Statele Unite au decis să prăbușească drona în apele internaționale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat la Washington în legătură cu acest incident. 

Oficialii Forțelor Aeriene americane au declarat că drona Reaper se afla în timpul unei operațiuni de rutină când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc, care a acționat într-un mod nesăbuit și neprofesionist. 

Joe Biden, îngrijorat

Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la acest incident și s-a exprimat îngrijorarea pentru acțiunile rusești. În ultimele săptămâni au mai avut loc și alte interceptări de aeronave americane deasupra Mării Negre de către avioane rusești, dar acest episod a fost unic prin cât de nesigure, neprofesionale și nesăbuite au fost acțiunile avionului rusesc. 

Oficialii americani au declarat că intenționează să se adreseze oficialilor ruși și să le transmită îngrijorările lor cu privire la acest incident, iar comandantul militar superior al NATO a informat aliații despre acest incident.  

În ciuda acestui eveniment, Forțele Aeriene americane și aliații lor vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și îi îndeamnă pe ruși să se comporte într-un mod profesionist și să respecte parametrii de siguranță în timpul interceptărilor aeronavelor americane și ale aliaților lor.