Reclamă
Reclamă

Rusia a afirmat marţi că a lovit mai multe avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană ucraineană, ceea ce a declanșat o dezbatere în Ucraina privind capacitatea țării de a-și securiza aerodromurile înainte de livrarea așteptată de avioane F-16.

Ministerul Apărării de la Moscova a informat că a lovit cu rachete balistice Iskander-M o bază din apropierea orașului ucrainean Mirgorod, la circa 150 km de frontiera rusă, transmite AFP, potrivit Agerpres. „Cinci avioane de luptă Su-27 au fost distruse și alte două, care erau în reparații, au fost avariate”, a indicat ministerul rus pe contul său Telegram, într-un mesaj însoțit de un video ce arată o lovitură filmată cu o dronă.

Ucraina nu a comentat informațiile, dar lovitura fusese raportată inițial luni de bloggeri militari ucraineni și ruși. Iuri Ignat, fost purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul, dar a insistat că pierderile au fost mai mici. „Există pierderi, dar mai puține decât afirmă inamicul. Forțele aeriene fac totul pentru a contracara (planurile) inamicului, a-l pune pe piste greșite, mai ales folosind machete”, a scris el pe rețeaua socială Facebook.

Reclamă

Totuși, bombardarea aerodromului și faptul că acesta era sub supravegherea unei drone rusești la o asemenea distanță de front arată dificultățile Ucrainei în materie de apărare antiaeriană și amenințarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le așteaptă. Acestea ar trebui să permită atât securizarea spațiului aerian, cât și sprijin pentru trupele la sol. Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane.

Livrarea primelor avioane din zecile promise de țări NATO, care le şi instruiesc echipajele, ar urma să aibă loc în curând. Atacul împotriva bazei aeriene Mirgorod „a stârnit multe întrebări în societate, mai ales de ce avioanele nu erau la adăpost, ci sub cerul liber. Răspunsul e simplu: nu există adăposturi”, a notat centrul de analiză militar ucraineană Defense Express. „În timp ce Ucraina așteaptă avioanele F-16, se pune problema securității lor la sol”, adaugă Defense Express, observând, de asemenea, că armata nu a putut face nimic împotriva dronei de supraveghere care a filmat atacul.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro