Reclamă
Reclamă

Rusia a efectuat în noaptea de miercuri spre joi un atac combinat asupra Ucrainei, lansând șase rachete, inclusiv una hipersonică de tip Kinjal, și 23 de drone, au anunțat forțele ucrainene joi dimineață. Kievul susține că a interceptat și doborât toate dronele kamikaze Shahed, precum și cinci rachete.

A șasea rachetă, de tip Kinjal, nu a putut fi doborâtă, a precizat forțele aeriene ucrainene. „Rachetele Kinjal sunt cel mai dificil de interceptat din întreaga gamă de rachete utilizate de Rusia în atacurile sale asupra Ucrainei”, au explicat acestea.

Kievul nu a raportat deocamdată eventuale victime sau pagube provocate de racheta care nu a fost interceptată. Celelalte rachete interceptate sunt patru rachete de croazieră Kalibr și una ghidată Kh-59/Kh-69.

Reclamă

Guvernatorul regiunii Hmelnițki, Serhii Tiurin, a indicat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât nouă ținte aeriene deasupra regiunii sale. Autoritățile locale nu sunt încă în posesia informațiilor despre eventuale victime sau pagube.

Guvernatorul Vitali Kim din regiunea Mikolaiv a declarat că armata a distrus șase drone și trei rachete de croazieră. Două drone au fost doborâte deasupra regiunii Herson și încă una deasupra regiunii Dnipropetrovsk, au indicat autoritățile locale.

Ucraina a declarat că a respins joi un atac întreprins de un grup de sabotaj și recunoaștere (DRG) într-o zonă de frontieră din regiunea Harkov. Forțele ruse acționează în alte două sectoare distincte în această regiune.

Canalul Telegram ucrainean DeepState a raportat că luptele continuă în sectorul Sotnițki Kazaciok, unde Rusia a lansat un nou atac. Totuși, un purtător de cuvânt ucrainean a asigurat că forțele Kievului controlează situația.

„Ieri (miercuri – n.r.) inamicul a încercat să desfășoare operațiuni de luptă în direcția localității Sotnițki Kazaciok din regiunea Harkov”, a declarat Andrii Demcenko de la Garda de frontieră ucraineană.

Demcenko a afirmat că „un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc a intrat pe teritoriul ucrainean, ceea ce a dus la un schimb de focuri. Atacul a fost respins de grăniceri, iar o unitate de rezervă specializată în acțiuni antisabotaj a fost trimisă la fața locului pentru a curăța zona”.

DeepState a remarcat că situația din zona Sotnițki Kazaciok s-a înrăutățit după rotația unităților, inamicul folosind grupuri de sabotaj. Rusia a deschis un al doilea front în regiunea Harkov printr-o ofensivă transfrontalieră către orașele ucrainene Lipțî și Vovceansk la mijlocul lunii mai. Luptele continuă în această zonă, unde forțele ruse au preluat controlul asupra unei părți din teritoriul adiacent frontierei ucrainene.

Ucraina a afirmat inițial că incursiunea într-o nouă zonă a frontierei a fost respinsă. În numeroase mesaje publice, conducerea ucraineană a interpretat deschiderea acestui al doilea front în regiunea Harkov drept o încercare de a forța trupele Kievului să neglijeze alte sectoare ale frontului pentru a apăra acest nou focar de ostilități.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro