Reclamă

Ministerul Economiei din Rusia și-a îmbunătățit previziunile pentru 2024 privind exporturile de petrol și gaze, majorând estimările cu 17,4 miliarde de dolari față de proiecția anterioară, ajungând la 239,7 miliarde de dolari. Această creștere este atribuită unei perspective de preț mai favorabile.

Documentul arată că exporturile rusești de țiței sunt prognozate să crească la 239,9 milioane de tone (echivalentul a 4,8 milioane de barili pe zi) pentru anul curent, față de 238,3 milioane de tone în 2023. Ministrul Economiei se așteaptă, de asemenea, ca prețul mediu al petrolului rusesc vândut la export să urce la 70 de dolari pe baril, o revizuire pozitivă cu 5 dolari față de estimarea din aprilie.

În contextul sancțiunilor occidentale și a restricțiilor de import, Rusia a reușit să-și redirecționeze o mare parte din energia exportată către piețele din China și India, continuând astfel să își mențină o parte semnificativă a veniturilor bugetare.

Revizuirile indică venituri mai consistente în viitor pentru statul rus, estimările fiind că câștigul din exporturile de petrol și gaze ar crește până la aproape 240 de miliarde de dolari anul acesta, cu 13 miliarde de dolari mai mult față de 2023. În același timp, prognoza pentru anul 2025 a fost ajustată în sus, la 236,5 miliarde de dolari, de la 226,2 miliarde de dolari potrivit proiecțiilor anterioare.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că economia globală va avea de suferit fără accesul la petrolul și gazele rusești. Într-un discurs susținut la un forum economic din Orientul Îndepărtat al Rusiei, el a afirmat că Rusia intenționează să continue furnizarea de gaze naturale prin Ucraina către Uniunea Europeană, deși acordul de tranzit curent expiră la finalul anului. Rusia se așteaptă ca producția de gaze să continue să crească anual până în 2030.

Totuși, Ministerul Economiei a ajustat în descreștere așteptările pentru producția de petrol și pentru volumul total al exporturilor de energie. În acest an, producția internă de petrol este estimată să scadă la 521,3 milioane de tone, față de 529,6 milioane de tone în 2023, și să scadă în continuare la aproximativ 518,6 milioane de tone până în 2025.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro