Rusia a anunțat miercuri majorarea vânzărilor de yuani chinezești cu 17% începând cu data de 7 februarie, o măsură destinată să sprijine rubla în contextul creșterii volatilității economice cauzate de sancțiunile occidentale și schimbările turbulente de pe piețele financiare internaționale. Prin intermediul unei metode complexe de operațiuni valutare, Banca Centrală a Rusiei efectuează tranzacții de vânzare și cumpărare de valută atât pentru asigurarea necesarului intern, cât și în numele Ministerului de Finanțe, care administrează fondul de rezervă (NWF), potrivit Agerpres.
Ministerul de Finanțe de la Moscova a comunicat diminuarea planificată a achizițiilor de valută și aur în săptămânile următoare, ceea ce va intensifica vânzările totale de valută ale statului. Achizițiile de valută și aur între 7 februarie și 6 martie vor atinge echivalentul a 66,5 miliarde de ruble, sau 3,3 miliarde de ruble pe zi, mai mic față de perioadele anterioare, când acestea se situau la 70,2 miliarde de ruble, respectiv 4,1 miliarde pe zi.
Începând cu 7 ianuarie, Guvernul și Banca Centrală a Rusiei vor realiza vânzări nete de valută de 5,56 miliarde de ruble pe zi, de la 4,76 miliarde anterior. Din cauza sancțiunilor occidentale, Banca Centrală nu poate tranzacționa dolari și euro; yuanul chinezesc a devenit principala monedă străină tranzacționată în Rusia, fiind singurul instrument la dispoziția autorității de reglementare pentru intervențiile valutare.
În cursul dimineții de miercuri, rubla s-a apreciat, tranzacționându-se la 98,50 per dolar și 13,27 per yuan. În acest an, rubla a câștigat 13% față de dolar. Totodată, Banca Centrală a Rusiei a anunțat reducerea volumului de operațiuni swap cu 50%, la cinci miliarde de yuani, după vacanța ocazionată de Anul Nou Lunar în China.
China capătă un rol crescând în economia rusă, pe măsură ce președintele Putin își îndreaptă relațiile comerciale de la Europa spre Asia, impactul sancțiunilor impuse din cauza conflictului din Ucraina fiind determinant. Tranzacțiile comerciale cu Beijingul au fost cheia traversării sancțiunilor economice de către Rusia, alături de cheltuielile guvernamentale continue. Banca Centrală a Rusiei a subliniat că, în 2023, yuanul a înlocuit dolarul american ca cea mai tranzacționată valută din Rusia, semnificativ mai important decât înainte de invazia din Ucraina, când tranzacțiile cu yuani erau minime.