Comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, a avertizat că Rusia își concentrează eforturile pentru a străpunge apărarea ucraineană la vest de Bahmut, cu scopul final de a cuceri orașul Ceasiv Iar și de a crea condiții pentru o avansare mai profundă spre Kramatorsk. După o vizită de două zile pe linia frontului, Sîrski subliniază amenințarea continuă reprezentată de armata rusă, care își propune să preia controlul asupra Ceasiv Iar până la 9 mai, moment în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei asupra nazismului.

„Amenințarea rămâne relevantă, întrucât conducerea militară rusă a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai”, a afirmat comandantul Oleksandr Sîrski. În acest context, forțele ucrainene ce apără orașul strategic au primit arme suplimentare, dronă kamikaze și echipamente de război electronic, menite să contracareze ofensiva rusă.

Sîrski a adăugat că, în ciuda superiorității numerice și a motivațiilor forțate, inclusiv executări, ale infanteriei ruse, apărarea ucraineană a făcut față brav atacurilor, distrugând mai multe grupuri inamice. „Punerea în aplicare a planurilor inamicului este împiedicată de apărarea eroică a brigăzilor noastre”, a declarat Sîrski, evidențiind eroismul și rezistența forțelor ucrainene.

Comandantul-șef a vorbit și despre necesitatea îmbunătățirii instructajului trupelor, inclusiv a pregătirii morale și psihologice, și a măririi numărului de dronă de înaltă tehnologie. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea capacității de apărare a Ucrainei și reducerea potențialului de luptă al inamicului.

Rusia nu s-a limitat doar la atacuri în estul Ucrainei, intensificând și bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov și provocând întreruperi de energie electrică prin atacuri asupra rețelei energetice. De asemenea, lovituri ucrainene au fost raportate în regiunea ocupată de Rusia, Herson, unde au fost înregistrate victime.