Rusia a întreprins măsuri semnificative pentru a-și întări apărarea flotei de la Marea Neagră, mutând majoritatea navelor și submarinelor din Sevastopol către Novorossiysk, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Această mutare vine ca răspuns la pierderile suferite de flota rusă în confruntările cu forțele ucrainene, estimându-se că 25% din navele sale din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate de la începutul conflictului în februarie 2022.

Ministerul Apărării britanic a publicat, de asemenea, imagini din satelit care evidențiază îmbunătățirile aduse infrastructurii de întreținere și logistică de la Novorossiysk, sugerând că această relocalizare este strategia optimă pentru a evita atacurile maritime ucrainene. De asemenea, forțele navale ale Rusiei și-au schimbat comandantul, înlocuindu-l pe amiralul Viktor Sokolov cu viceamiralul Serghei Pinciuk, în scopul de a crește eficiența apărării maritime.

Importanța acestei relocări în contextul mai larg al conflictului evidențiază atât nevoia Rusiei de a proteja una dintre rutele sale comerciale vitale, cât și succesul Ucrainei în ofensiva navală. Reprezentanții Ministerului rus al Apărării nu au oferit încă un comentariu oficial în legătură cu aceste dezvăluiri.