Rusia, Iran și Turcia, în contact strâns pentru stabilizarea Siriei

Șefii diplomațiilor din Rusia, Iran și Turcia, trei actori esențiali în conflictul sirian, sunt angajați în „contact strâns” pentru a stabiliza situația volatilă din regiune, potrivit unei declarații oficiale a Ministerului de Externe rus. Într-un briefing săptămânal, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a instituției, a accentuat cooperarea între cele trei țări garante ale procesului de la Astana, un format de negociere creat pentru a adresa problemele din Siria.
„Miniștrii afacerilor externe din Rusia, Iran și Turcia sunt în contact strâns”, a declarat Zaharova, subliniind eforturile comune pentru a readuce securitatea și stabilitatea în Siria cât mai curând posibil. „Sperăm că toate statele care au puterea de a influența situația o vor face în interesul restabilirii securității în această țară”, a adăugat aceasta.
În plus, agenția rusă de știri Ria Novosti a informat că Mohsen Qomi, consilier pentru afaceri internaționale al liderului suprem iranian Ali Khamenei, se află la Moscova pentru discuții suplimentare. În Siria, o coaliție de rebeli conduși de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a lansat un atac rapid pe 27 noiembrie. Aceasta a reușit să cucerească mai multe localități și o mare parte din Alep, continuând ofensiva spre sud, până la porțile orașului Hama.
Analiștii notează că în 2015, regimul sirian, cu sprijin militar din partea Rusiei, Iranului și grupării Hezbollah, a reușit să recucerească o mare parte din teritoriu și să ocupe total Alep în 2016. În 2020, o încetare a focului, mediată de Ankara și Moscova, a instituit un calm precar în nord-vestul țării.
Războiul civil din Siria a început în 2011, după ce forțele președintelui Bashar al-Assad au reprimat cu brutalitate manifestațiile pro-democrație. Conflictul a dus la aproximativ jumătate de milion de victime și a generat una dintre cele mai grave crize umanitare din secolul XXI.
În rezumat, Rusia, Iran și Turcia își coordonează eforturile pentru a readuce stabilitatea în Siria, prin formatul de negociere de la Astana și printr-un contact diplomatic constant. În teren, coaliția rebelă condusă de HTS continuă ofensivele, întărind nevoia de acțiuni diplomatice concertate pentru soluționarea crizei.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨