Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a inițiat anchete penale împotriva a trei jurnaliști, doi americani și un român, pe care îi acuză de trecere ilegală a frontierei din Ucraina în regiunea Kursk, relatează Agerpres, citând FP. Cei trei, Kathryn Diss și Fletcher Yeung, care lucrează pentru canalul australian ABC, și Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, sunt investigați pentru reportajele realizate în respectiva regiune.
Numele lor se înscrie pe o listă de jurnaliști străini, care au devenit ținta autorităților ruse pentru fapte similare. Din 17 august, Rusia a deschis dosare penale împotriva a 12 jurnaliști străini care au relatat din zona Kursk, incluzând jurnaliști de la CNN, Rai și Deutsche Welle. Codul Penal al Rusiei prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru trecerea ilegală a frontierei.
Cu toate acestea, jurnaliștii investigați par să nu mai fie prezenți pe teritoriul rus, conform AFP. În contextul acestei situații, jurnalistul român a declarat pentru HotNews.ro: „Această acțiune reprezintă (…) o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză.”
Evenimentul face parte dintr-un context mai amplu, în care armata ucraineană a lansat, pe 6 august, o ofensivă surprinzătoare în regiunea de frontieră, aceasta fiind prima la această scară după Al Doilea Război Mondial. Forțele ruse au demarat ulterior o contraofensivă, susținând că au recucerit teren, însă Ucraina continuă să afirme că deține controlul asupra circa o sută de localități și aproximativ 1000 de kilometri pătrați.
Jurnaliști din mai multe țări au realizat reportaje în zonele ocupate de forțele Kievului, subliniind complexitatea situației din teren. Rămâne de văzut cum evoluează aceste investigații penale și ce impact vor avea asupra libertății de exprimare și a presei internaționale care acoperă conflictele armate din regiune.