Reclamă

Rusia plănuiește să recruteze în lunile următoare aproximativ 20.000 de soldați selectați dintre deținuții aflați în arest preventiv, scrie portalul rus de investigații „Istorii Importante”, citat de agenția EFE. Acest plan vine pe fondul unui conflict militar prelungit cu Ucraina. În prezent, în închisorile rusești sunt deținuți aproximativ 60.000 de bărbați care așteaptă procesul pentru diverse infracțiuni, conform unei surse din domeniul apărării.

Un grup de militari este însărcinat cu recrutarea acestor soldați profesioniști, care vor fi selectați din rândul inculpaților considerați apți și dispuși să semneze contracte cu Ministerul Apărării pentru a lupta în Ucraina. Doi avocați au confirmat pentru același portal faptul că administrațiile centrelor de arest preventiv au primit permisiunea de a permite celor anchetați să se alăture frontului. Rusia deține 210 astfel de centre, fiecare având capacitatea de a trimite aproximativ o sută de combatanți.

Selectarea de noi soldați din rândul celor aflați în arest preventiv indică o posibilă epuizare a recrutărilor din rândul deținuților condamnați. După ce mii de deținuți ruși au fost recrutați, beneficiind de o grațiere oferită de președintele Vladimir Putin, se pare că resursele umane pentru frontul din Ucraina devin limitate. Aceasta strategie de recrutare a fost inițiată de grupul paramilitar Wagner, condus până în luna iunie a anului trecut de Evgheni Prigojin.

Modelul transformării deținuților în soldați a fost adoptat și de Ucraina, când președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege similară în mai, prin care deținuții pot fi eliberați condiționat pentru a merge pe front. Deși în septembrie 2022, Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de rezerviști, președintele Putin a evită să ordone o nouă astfel de mobilizare, după reacția puternică a rușilor care au ales să părăsească țara de teama implicării în conflict. Numărul celor care semnează contracte cu armata rusă a fost inițial în scădere în prima parte a acestui an, însă a crescut după ce Ucraina a atacat provincia rusă Kursk în august.

Războiul din Ucraina este caracterizat ca un conflict de uzură, cu pierderi umane semnificative de ambele părți. Numărul exact al victimelor rămâne neclar, dat fiind că nici Kievul, nici Moscova nu au publicat informații oficiale concludente. Estimări externe indică până la 80.000 de morți și 400.000 de răniți de partea ucraineană, în timp ce pentru Rusia se vorbește de cel puțin 120.000 de morți și până la 400.000 de răniți, conform unor surse de opoziție și estimări occidentale variabile.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro