Reclamă
Reclamă

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace cât mai multe pierderi inamicului rus. În acest context, Ucraina aşteaptă creşterea ajutorului militar occidental şi sosirea unor noi soldaţi, în cadrul unei campanii de mobilizare.

Trupele ruse au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk, zonă din regiunea Doneţk care fusese relativ ferită de ostilităţi în ultimele luni. „După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk”, a anunţat marţi Statul Major ucrainean, adăugând că armata ucraineană „respinge agresorul”.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele sale şi-au „îmbunătăţit poziţia tactică” în apropierea mai multor localităţi ucrainene, inclusiv Toreţk. Analişti militari apropiaţi armatei ucrainene au confirmat înaintări ale trupelor ruse în această direcţie.

Reclamă

Oraşul strategic Ceasov Iar din regiunea Doneţk este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a străpunge către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă. Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar a raportat pe Telegram despre „lupte înverşunate” desfăşurate zilnic, în care trupele ruse folosesc tactica pământului pârjolit.

În provincia Lugansk, la nord-est de Doneţk, armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova, în provincia Harkov. Potrivit canalului de Telegram ucrainean „DeepState”, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane.

Brigada a 3-a de asalt ucraineană a raportat că a respins atacurile ruse în acel sector al frontului, susţinând că a provocat peste 1.000 de morţi şi circa 2.300 de răniţi în rândul trupelor ruse de la începutul lunii. Cu toate acestea, trupele ruse îşi completează efectivele cu 250-400 de noi soldaţi în fiecare săptămână. „Situaţia este extrem de complicată”, a declarat Oleksandr Borodin, un ofiţer din cadrul acestei brigăzi la televiziunea ucraineană, subliniind că trupele ruse atacă continuu.

Ucraina încearcă să menţină frontul cu pierderi teritoriale minime, aşteptând sosirea mai multor arme şi muniţii occidentale, în special avioanele F-16. Speranţa este că aceste resurse, împreună cu noile efective rezultate din campania de mobilizare, vor putea întoarce cursul războiului.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi. Deşi noi arme şi muniţii occidentale au început să sosească, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse.

Un deputat ucrainean, Roman Kostenko, membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, a declarat că ritmul mobilizării „depăşeşte aşteptările” Statului Major al armatei, dar instruirea noilor soldaţi va lua timp.

Pe reţelele de socializare au fost postate în ultimele săptămâni numeroase imagini video cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare. În luna mai, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legi care să înlesnească mobilizarea, inclusiv prin reducerea vârstei de încorporare.

În altă ordine de idei, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunţat miercuri că incendiile provocate marţi de un atac cu drone asupra unei rafinării din provincie nu au fost încă stinse. Kievul recurge frecvent la astfel de atacuri în încercarea de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse de pe frontul ucrainean.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro