Reclamă
Reclamă

Rusia a anunţat, marţi, iniţierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

„Situaţia internaţională arată o tendinţă către o deteriorare sporită. Factorul de descurajare nucleară are un rol crucial în sistemul nostru de securitate, acesta este indiscutabil şi recunoscut de toţi”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Riabkov, citat de Interfax, conform Agerpres.

Acesta a subliniat că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului „arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.

Reclamă

Oficialul rus a precizat în acelaşi timp că această activitate „este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat”, şi deocamdată nu pot fi anunţate „termene, obiective sau programe ale acestei activităţi”.

„În orice caz, toată lumea trebuie să înţeleagă că noi abordăm acest episod cu cea mai mare responsabilitate”, a continuat el. „Specialiştii noştri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfăşoară sistematic şi cu maximă responsabilitate”, a insistat Serghei Riabkov.

Aşteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât şi adversarii ei să „înţeleagă bine semnificaţia pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară”, a mai menţionat diplomatul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

„Avem o doctrină nucleară care precizează că folosirea armelor nucleare este posibilă în caz excepţional, când suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată”, a explicat Putin pe 6 iunie la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

„Dar doctrina poate fi schimbată. Acelaşi lucru este valabil pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar deocamdată nu există o astfel de nevoie”, a apreciat liderul de la Kremlin.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro