În ciuda asigurărilor din partea conducerii României, oamenii se tem de atacuri mai ample ale Rusiei.

Președintele României a condamnat atacul „condamnabil” al Rusiei asupra Ucrainei. De asemenea, a spus că președintele rus Vladimir Putin amenință pacea întregii planete. România se învecinează cu Ucraina și este membră a NATO și a Uniunii Europene, iar acest lucru ne poate liniști puțin.

Iar odată cu restricțiile impuse de NATO împotriva rușilor, inclusiv România a luat măsuri rapide. Având în vedere că anumite bănci din România au refuzat să ofere servicii cetățenilor din Rusia, autoritățile ruse au cerut explicații.

O situație tensionată

Rusia, în tensiuni cu România! Care este motivul nemulțumirilor și de ce sunt rușii cu „ochii pe noi”
Captură TV

”Desigur, am protestat la autoritățile române. Am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României. Și ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși. Situația aici este destul de tensionată. Ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO.

În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă. De exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare. Este adevărat, există și unele precedente mai pozitive. Când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemei, unor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat conturile.”, a spus ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins vineri cererea „anacronică” a Rusiei. Conform căreia, Alianța Atlantică să se retragă din România și Bulgaria, membre din 2007.

Diplomații ruși au cerut NATO să retragă trupele, armele și echipamentele militare din cele două țări. Ca parte inițială a negocierilor în curs cu Rusia privind Ucraina. Pe care Rusia o amenință cu acumularea majoră de trupe la granița sa. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a spus că este „despre retragerea trupelor străine, a echipamentelor și a armelor. Precum și despre alți pași care vizează restabilirea configurației din 1997 a acelor țări. care nu erau membre NATO la acel moment și care include atât Bulgaria și România.”.